De toekomst van internetvideo /reageer

Videowolk

Behalve de peer to peer-oplossing is er ook nog de mogelijkheid van het starten van zogeheten videowolken. Het idee hierachter is internetvideo niet alleen via de internetverbindingen te versturen, maar ook via tv-aansluitingen. Een kabelmaatschappij zou in dat geval contact leggen met verschillende internetvideowebsites. Via een website kun je playlists aanmaken of er worden automatisch playlists samengesteld op basis van je voorkeuren, die je vanaf je gewone tv kunt afspelen. De kabelmaatschappij zorgt dat ze op de achtergrond deze video’s vanaf de internetvideosites haalt en voor je klaarzet. Vervolgens kun je behalve alle normale tv-kanalen ook persoonlijke kanalen kijken: internetvideo op tv. Waar hebben we dat eerder gehoord?

Het laatste zou ook een oplossing zijn voor al die persoonlijke video recorders (PVR) die tussen de 200 en 500GB aan digitaal signaal opnemen bij een steeds groter wordend publiek. Als je erover nadenkt, is het belachelijk dat we zoveel capaciteit decentraal gebruiken. Een kabelmaatschappij zou technisch prima alle uitzendingen kunnen opslaan en deze aan klanten op verzoek kunnen uitzenden. Ook in HD-kwaliteit.

Er wordt momenteel vooral in Amerika gewerkt aan videowolken. Ik verwacht dat we in 2009 hier de eerste experimenten mee gaan zien.

De strijd om kwaliteit is begonnen!

De conclusie is dat we in 2008 en 2009 vooral een slag om de kwaliteit van video zullen gaan zien in het internetvideolandschap. Daarnaast zullen natuurlijk ook inkomstenmodellen (lees: adverteren) en ‘zoek en vind’-mogelijkheden een belangrijke rol gaan spelen. Dit speelt eigenlijk al sinds 2006, maar er is nog geen echt goede oplossing voor gevonden. Als we in 2009 hier de doorbraak van meemaken, kun je dit op Zoomz op de voet volgen.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Remco Bron

Remco Bron schrijft bij het weblog Zoomz.nl over de internetvideomarkt en de inzet van internetvideo door het bedrijfsleven. Tevens is Remco Marketeer bij PCzapper.tv.