De vijftig meest innovatieve studentbedrijven /reageer

2. Inbelly

De mensen achter Inbelly

Inbelly is een site die in kaart brengt of dat wat je eet wel gezond is. Veel mensen willen letten op wat ze eten, maar hebben geen idee welke ingrediënten slecht zijn. En daar komt nog bovenop dat fabrikanten niet alle ingrediënten op de verpakking zetten. Die informatie is wel publiek verkrijgbaar, maar voor de consument veelal niet begrijpelijk.

Daar moest verandering in komen, vond Kristina Saudargaite uit Litouwen. Ze startte met de onafhankelijke Litouwse site Sveikas Vaikas, waarop je per product kunt kijken of er slechte stoffen in zitten en welke risico’s die met zich meebrengen. In Litouwen werd de site goed ontvangen; het wist eenderde van de bevolking te bereiken en een stroom media-aandacht te krijgen. Dat ging niet onopgemerkt door de fabrikanten van sommige voedingsmiddelen, die dreigden met rechtszaken.

Saudargaite liet zich daar niet door uit het veld slaan en stapte met dat nieuws naar de media, waarmee ze de hele zaak omdraaiden en alleen maar meer publiciteit voor hun site kregen. Nu willen ze onder de naam Inbelly internationaal uitbreiden; ook in Nederland zoeken ze naar partners en investeerders. In Litouwen hebben ze naast de site inmiddels ook een eigen lijn met ‘additive-free’ producten in de tweede grootste supermarktketen liggen.

3. Advocates for world health

De mannen achter Advocates for world health

Typisch zo’n idee waarvan je denkt: waarom gebeurde dit nog niet? Advocates for world health zamelt ongebruikte, overtollige medische producten in bij ziekenhuizen in de VS, om die te distribueren in derdewereldlanden. Zo wordt de hoeveelheid medisch afval verminderd en de zorg in arme landen verbeterd.

Ze hebben al 36.000 kilo (ter waarde zo’n 1,6 miljoen dollar) verwerkt en verstuurd naar landen in Midden- en Zuid-Amerika. De komende drie jaar willen ze dat gaan uitbreiden naar Azië en Afrika. Ziekenhuizen zelf reageren enthousiast omdat zij minder kosten hebben aan medisch afval. Oprichters David Roebuck, Jordan Markel en Ryan Kania laten zogenaamde ‘student chapters’ het uitvoerende werk op locatie doen.

Op de volgende pagina: een app om biometrische metingen te doen met lichtreflectie en een technologie die gebruik maakt van verschillen in de temperatuur van zeewater om energie op te wekken.