De vijftig meest innovatieve studentbedrijven /reageer

4. Perpello

Perpello

Benedikt Heubl en Lewis Horne, twee Australiërs die in Zweden studeren, ontwikkelden Perpello: een app waarmee mensen hun gezondheid en sportschema kunnen monitoren. Het analyseert enerzijds informatie die je zelf ingeeft als gebruiker – bijvoorbeeld over je eetpatroon, slaap en beweging.

Daarnaast zit er patent pending technologie in die het mogelijk maakt om biometrische metingen te doen met lichtreflectie van je aders via de camera van je smartphone. Op basis van die info geeft de app je persoonlijk gezondheidsadvies, waardoor je als sporter meer gemotiveerd raakt, omdat je bijvoorbeeld leert dat je futloos wordt van het eten van bepaalde voeding vlak voor het sporten. Uiteindelijk doel is om een app te maken die het dagelijkse bloedprikken van diabatici kan vervangen.

De technologie daarvoor is al ontwikkeld, maar vergt veel testing en funding om op de markt te kunnen brengen, daarom lanceert Perpello na de zomer van 2012 eerst de sportapp, die van een versimpelde variant van dezelfde technologie gebruik maakt. Over twee à drie jaar willen ze dan de markt op gaan met een opzetstuk voor smartphones met een infraroodsensor erin, waarmee een volledig voedingsprofiel kan worden opgemeten.

5. Bluerise

Bluerise

Het derde Nederlandse bedrijf in de Kairos 50 is Bluerise van Berend Jan Kleute en Diego Acevedo. Deze twee houden zich bezig met het vercommercialiseren van technologie voor ocean thermal energy conversion (OTEC), ofwel het gebruik maken van verschillen in de temperatuur van zeewater om energie op te wekken, gebouwen te koelen en schoon drinkwater te produceren.

Het is schone energie – nul emissie – en er is een groot potentieel, want er is naar schatting vijf à tien terrawatt aan capaciteit. De technologie is onafhankelijk van seizoenen, dus de energie kan het hele jaar door worden opgewekt. Dat gebeurt in de tropen, waar de temperatuurverschillen het hoogst zijn; zeewater is daar zo’n vier graden op de zeebodem en zo’n 28 graden aan het oppervlak. Bluerise heeft een pilotproject lopen met het vliegveld van Curacao, waar de elektriciteitsrekening is gehalveerd doordat er gekoeld wordt met koud zeewater uit de kust. Na de pilot willen de compagnons de technologie gaan opschalen om het commercieel te maken – wat nu nog geen enkele partij gelukt is. Toekomstdroom is om offshore te gaan, waar nog meer energie opgewekt kan worden dan nu aan de kust wordt behaald. Het is kapitaalintensieve technologie, dus Bluerise zoekt naar investeerders die willen instappen.

Ook interessant:

Dit zijn de grootste innovators van Nederland
Innovatie: 10 do’s en dont’s

Reageren via Facebook

Reacties

Over Karin Husslage

Karin Husslage is eindredacteur van Sprout. Ze weet alles van startups en jonge ondernemers in Nederland. Volg haar ook op Twitter.