De zelfreinigende bermpaal van West 6
/reageer
-
door: Renée Kneppers over: duurzaam, milieu, bedrijfskunde, vormgeving, innovatieprijs op: 25 september 2007 Kees Groot ontwierp een zelfreinigende bermpaal
Dit ontwerp bespaart tijd en geld maar heeft ook andere voordelen
- bedrijf: West 6 bv
- persoon: Kees Groot
- product: De zelfreinigende bermpaal
Overal langs de Nederlandse wegen staan bermpaaltjes. We letten er niet echt op - wie wist dat de bermpaaltjes langs de provinciale wegen wit zijn en die langs de snelwegen niet? - maar bij mist of ander slecht weer hebben ze hun nut al wel bewezen.
De reflectoren op deze paaltjes moeten natuurlijk worden schoongehouden. Kees Groot uit Den Helder heeft een bermpaaltje ontworpen dat niet schoongemaakt hoeft te worden. Dat betekent geld- en tijdwinst. Schoonmakers moeten momenteel veiligheidsmaatregelen nemen voor ze aan de slag gaan bijvoorbeeld. En daar komen natuurlijk files van, met alle gevolgen voor mensen en milieu die daar bij horen.
Simpel
Het systeem dat Groot heeft bedacht is simpel. De reflector op het bermpaaltje is rond. Eromheen zit een soort schoepenrad met borstelhaartjes, dat door de wind - ook de wind van langsrijdende voertuigen - gaat draaien. En de borstelhaartjes vegen de reflector schoon, zo simpel is het. En wie denkt dat de paaltjes zelf dan nog schoongemaakt moeten worden, die vergist zich. Die paaltjes worden niet schoongemaakt, dat is namelijk nergens voor nodig.
Doorzetter
Kees Groot uit Den Helder is graag bezig met technische ideeën in de praktijk brengen, die nuttig en milieuvriendelijk zijn. Zijn eerste grote en daadwerkelijk uitgevoerde vinding was een systeem van balken, netten en boeien op zee, waar mossels zich op hechten. Dat product levert sinds vorig jaar geld op, terwijl hij er in 2000 mee gestart is.
Maar Groot is een doorzetter. “Als je al een eind gevorderd bent met je project, kun je niet zomaar stoppen of terug. Je wilt alleen maar vooruit, niet achteruit.”
Waarom de Herman Wijffels Innovatieprijs?
Groot is eigenaar van een horeca-groothandel en klant bij de Rabobank ‘kop Noord-Holland’. Toen de innovatieprijs weer in the picture kwam, dachten ze bij de bank meteen aan hem. Hij heeft zich toen ingeschreven via internet, et voilà. Van de 227 ingeschreven projecten blijkt zijn zelfreinigende bermpaal bij de tien interessantste te horen.
Herman Wijffels Innovatieprijs?
In 1999 werd het Herman Wijffels Fonds opgericht. Dit fonds is vernoemd naar Herman Wijffels, die datzelfde jaar afscheid nam als voorzitter van de hoofddirectie van Rabobank Nederland. Het fonds is ook geïnspireerd door Friedrich Wilhelm Raiffeisen, de grondlegger van onze coöperatieve uitgangspunten (zie www.rabobankgroep.nl).
De Herman Wijffels Innovatieprijs werd in het leven geroepen “als stimuleringsprijs voor ondernemende mensen die initiatief nemen waar ze niet alleen zelf beter van worden, maar waar ook de maatschappij iets aan heeft.” Er zijn vier geldprijzen: hoofdprijs van 50.000 euro, tweede prijs van 37.500 euro, derde prijs van 25.000 euro en aanmoedigingsprijs van 10.000 euro voor ondernemers in de leeftijd tot 30. De prijs wordt 10 oktober tijdens de Holland Innovation in de Utrechtse Jaarbeurs uitgereikt.
Als hij de prijs wint?
“Dan wordt het geld meteen geïnvesteerd in het project. De mal om de bermpaal te kunnen fabriceren, kost al gauw 200 à 300 duizend euro,” vertelt Groot. En het zijn niet de lokale of landelijke overheden die daaraan meebetalen.
Hoewel het Innovatie Test Centrum (ITC) van Rijkswaterstaat wel zeer behulpzaam is bij het testen van de zelfreinigende paaltjes. Sinds juni 2007 staan er drie paaltjes langs de N9 tussen Den Helder en Alkmaar. Pal ernaast staan de gebruikelijke paaltjes. Het ITC heeft nu om de twee weken foto’s gemaakt van die testexemplaren, zodat de reflectoren vergeleken kunnen worden.
De resultaten van die test liggen nu bij Rijkswaterstaat. Groot hoopt er binnenkort meer over te horen.
Wat als hij die niet wint?
“Dan is de erkenning voor mijn project toch leuk geweest,” positiveert Groot. Het zou natuurlijk jammer zijn, maar het zal hem er niet van weerhouden door te gaan. Uit het feit dat zijn mosselproject nu financieel begint te lopen, leert hij dat je gewoon door moet gaan.
Toekomstplannen?
Alleen maar toekomstplannen! Groot wil graag zijn hele leven doorgaan met die soort nieuwe producten bedenken, uitvoeren en op de markt zetten.
Niet dat hij zijn producten per se tot het bittere einde wil uitvoeren. Wat hij leuk vindt, is een project starten en verder ontwikkelen, de pionierfase. Als het product eenmaal bestaat, mag iemand het overnemen wat hem betreft. “Het meeste moet nog uitgevonden worden, ook al denken de meeste mensen dat dat niet zo is,” zegt hij.
Hij kan dus nog jaren vooruit, en daar verheugt hij zich al op.
Reacties
- Er zijn nog geen reacties.
- Reageer zelf
Reageren via Facebook