De zelfrijdende auto komt eraan... /1 reactie

De zelfrijdende auto komt eraan...

Reizigers van en naar London Heathrow kunnen vanaf oktober gebruik maken van chauffeurloze taxi’s, die hen vanaf hun parkeerplaats vervoeren naar de nieuwe terminal vijf. Het is een van de drie pilots van het Europese project CityMobil dat TNO coördineert. CityMobil maakt de weg vrij voor stadsverkeer met volledig autonome voertuigen.

Meer veiligheid, minder uitlaatgassen en een betere doorstroming van het verkeer: de verwachtingen rondom autonoom rijdende voertuigen zijn hoog gespannen. Dat deze voertuigen een belangrijke rol gaan spelen in het verkeer van de toekomst, staat volgens projectcoördinator Jan van Dijke van TNO buiten kijf. “De basistechnologieën hiervoor bestaan al. Dit project moet het mogelijk maken dat die technologieën toepasbaar worden in het verkeer.”

Hindernissen

Verschillende obstakels verhinderen de toepassing van de bestaande technologieën vooralsnog. Zo bemoeilijken wettelijke regels de introductie van autonome voertuigen, omdat deze regels zijn toegesneden op conventionele voertuigen. “Volgens de wet is een bestuurder verantwoordelijk voor het gedrag van een voertuig op de weg”, legt Van Dijke uit. “Dit is een van de redenen waarom een voertuig zonder chauffeur nog verboden is in het verkeer. Er zijn nog veel van dergelijke hindernissen.”