De zuiniger en betere variant van Bluetooth is gemaakt
/reageer
Draadloos muziek luisteren kan veel energiezuiniger en met hogere kwaliteit dan via Bluetooth. Dat blijkt na tien jaar intensief onderzoek door het Eindhovense onderzoekscentrum Holst Centre en de Belgische partner imec
Naast de matige kwaliteit en hoog stroomverbruik heeft Bluetooth nog enkele beperkingen. Zo gaat de audiokwaliteit sterk achteruit indien personen of objecten het signaal belemmeren. Bovendien opereert Bluetooth in de druk bezette 2,4 Ghz-band waar veel apparaten (en WiFi) gebruik van maken, waardoor er veel kans is op verstoring van het signaal.
Gebruikt in radar
De nieuwe chip is gebaseerd op radiotechnologie die veel wordt gebruikt in radartoepassingen, waarbij hoge eisen aan kwaliteit en betrouwbaarheid worden gesteld. Deze ‘Impulse Ultra-Wideband’ (UWB) technologie verstuurt data op een fundamenteel andere manier dan Bluetooth.
Er is geen storing mogelijk van andere draadloze signalen want de Impulse Ultra-Wideband (UWB) werkt in een breed en weinig gebruikt spectrum tussen 6 en 10 Ghz. En objecten - en dus reflectie - in de ruimte maken het signaal alleen maar beter. UWB werkt op een andere manier dan de huidige standaarden. In plaats van met relatief hoge intensiteit uit te zenden op een bepaalde frequentie, werkt UWB bij veel lagere intensiteiten, maar dan over een breed spectrum.
Op die manier blijft UWB als het ware ‘verborgen’ tussen de ruis van andere signalen en - dat is een belangrijk voordeel - het kan er ook niet mee in conflict komen. De kunst is natuurlijk het verstuurde signaal weer te kunnen ontcijferen. Daarvoor ontwikkelden Holst Centre en imec een modulatietechnologie. Mede daardoor liet de doorbraak lang op zich wachten.
Vijf maal zuiniger
De nieuwe chip maakt langdurig draadloos muziek luisteren met hoge kwaliteit mogelijk, claimen de ontwikkelaars. In vergelijking met Bluetooth of andere bestaande standaarden, is de chip tot 5 maal energiezuiniger. Muziek versturen kan over een afstand tot 20 meter. Holst Centre en imec zoeken geïnteresseerde bedrijven die de chip in massaproductie willen nemen en in producten verwerken.
Ook interessant:
De grote samensmelting van consumentenelectronica
Nieuw type oplaadbare batterij gaat tien keer langer mee
TU Delft lanceert tweede studentensatelliet
Kwantumfilm voor camera’s
Reacties
- Er zijn nog geen reacties.
- Reageer zelf
Reageren via Facebook