Decembermaand afvalmaand kan ook anders /reageer

Decembermaand afvalmaand kan ook anders

December is ongetwijfeld de maand van het afval. Kilo’s pakpapier, verpakkingsmateriaal en prullaria met een korte levensduur verdwijnen in de vuilcontainers. Het kan ook anders. Een voorbeeld.

Op 11 november was het weer Sint Maarten. Een leuke traditie, die helaas wordt overschaduwd door de terugkerende ellende van die plastic lampionstokjes. Want die dingen zijn van zulke belabberde kwaliteit dat ze al kapot gaan als je ernaar wijst.

Ik heb daarom een paar jaar geleden besloten dat ik ze niet meer koop. Gewoon, omdat ik er niet meer aan mee wil doen om steeds nieuwe rommel in omloop te brengen. En die lampionstokjes vallen echt onder de zwaarste categorie troep, waar niemand blij mee is en waarmee we dus eigenlijk gewoon met z’n allen zouden moeten stoppen. Dit jaar had ik nog één zo’n lampje van vorig jaar in de kast liggen. Maar ik had voor mijn twee kinderen twee lampjes nodig. Ik moest dus iets verzinnen.

Fietslampje

Gelukkig was dat heel makkelijk. Mijn kinderen hebben de gewoonte om stokken te zoeken in het park en die glad te schaven. Wij hebben dus een hele voorraad stokken thuis, allemaal zo’n 40 cm lang, precies goed. In een zo’n stok heb ik een gordijnhaak geprikt (om de lampion aan op te hangen), en met een touwtje heb ik er een fietslampje aan gehangen. Het was een geweldig systeem en ik was erg trots.

Eigenlijk wilde ik mijn zoon (4) dit lampionstokje meegeven naar school. Want hij zou overdag al een rondje maken met zijn klas en ik gunde hem een werkend lampje. Maar toen hij het zelfgemaakte geheel zag, begon hij te huilen en riep: “Nee, nee, ik wil die met rood en geel en blauw!” En dat begreep ik ook wel weer.

Knipperen

Mijn zoon ging dus met het plastic onding naar school en zijn lampje deed het niet, net zomin als de lampjes van de helft van de klas. Maar mijn dochter (7) had ’s avonds - tot mijn vreugde - geen enkele moeite met mijn creatie. Ze schaamde zich er totaal niet voor. Terecht ook natuurlijk, want haar lampje brandde voluit en kon zelfs knipperen.

Ook andere ouders waren enthousiast over het fietslampje-systeem, en zeiden dat ook zij al jaren een hekel hebben aan die plastic dingen van 50 cent. Daarom heb ik een voorstel: waarom doen we het volgend jaar niet allemaal zo? Een lampionstokje maken met een fietslampje is heel makkelijk en leuk, je hebt achteraf geen afval, en bovenal: je lichtje brandt! En dat is toch de bedoeling, op 11 november.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Martine Postma

Martine Postma is freelance journalist. Ze schrijft over duurzaamheid en milieu. Daarnaast organiseert ze activiteiten om duurzaamheid op lokaal niveau te bevorderen. Ook verkoopt ze duurzame producten via www.wiegtotwieg.nl