Defensie heeft moeite met openheid internet, deel 2 /reageer

Defensie heeft moeite met openheid internet, deel 2
  • door: Marco van Kerkhoven
    over: internet, privacy
    op: 18 augustus 2009
  • Deel 2 van een serie over kernwapens in Nederland.

  • Over thermonucleaire zwaartekrachtbommen, het schenden van het non-proliferatieverdrag door Nederland en prijzen voor de beste keuken.

Nederland heeft kernwapens. Dat blijkt uit talloze openbare bronnen, voor iedereen te vinden via internet. Maar Nederlandse politici worden zenuwachtig als het over atoombommen gaat. Nu zijn satellietfoto´s van F16-bunkers in Volkel weer het probleem. De foto’s zijn al drie jaar te zien, eerst via Virtual Earth, nu via Bing maps. Het ministerie van Defensie bekijkt of de luchtfoto’s op website Bing maps geen ´militaire geheimen´ onthullen.

Kernwapens in Nederland

Vandaag deel 2 van een miniserie over de twintig omstreden Nato-kernwapens van Nederland die op vliegbasis Volkel liggen opgeslagen. Een verhaal over thermonucleaire zwaartekrachtbommen, het schenden van het non-proliferatieverdrag door Nederland, en prijzen voor de beste militaire keuken.

In Nederland liggen twintig kernwapens van het type B61. Schema atoomwapenarsenaal Europa
Dit is een tactisch kernwapen van 350 kilogram en behoort tot het thermonucleaire type. Dat betekent dat er bij ontsteking een kernsplitsingkettingreactie op gang wordt gebracht bij hoge temperatuur, zo´n honderd miljoen graden. Dat geeft een explosieve kracht van 50 tot 500 kiloton TNT.

Rocky Flat

Uitgepakt bestaat de B61 uit 5919 onderdelen. B61 uitgepakt.
Het kernwapengedeelte (warhead) wordt geplaatst in de stompe zilveren top. De B61 is een zogenaamde mini nuke en een zwaartekrachtbom, dat wil zeggen dat hij niet op eigen kracht vliegt. De B61 kan worden vervoerd en afgeworpen door de B-52, de B-2, de F-16, en de JSF. De B61-5, het type dat in Nederland ligt, is voor het eerst getest in 1968. Er zijn er drieduizend gemaakt in verschillende variaties. Allemaal zijn ze ontworpen in het Los Alamos National Laboratory en hoogste waarschijnlijk in elkaar gezet in Rocky Flat bij Denver.
B61 dummies op het strand <a href=Vliehors” />

De B61’s zijn onder meer in te zetten met F-16´s van het 311e en het 312e squadron. Deze squadrons vallen onder het commando van het 52e Tactical Fighter Wing in het Duitse Spangdahlem. De B61 kan binnen enkele uren onder de parate F16 hangen en nog weer een uur later in de lucht zijn. De wapens vallen onder NAVO-commando en dienen een officiële militaire taak. Dus het was niet Bush die zich versprak, het is de Nederlandse regering die onnodig verkrampt doet. Ook omdat Nederland volgens het nucleaire non-proliferatieverdrag – de internationale afspraak om geen kernwapentechnologie meer te ontwikkelen – verplicht is te vertellen waar kernwapens zijn opgeslagen.