Defensie heeft moeite met openheid internet
/1 reactie
Nederland heeft kernwapens. Dat blijkt uit talloze openbare bronnen, voor iedereen te vinden via internet. Maar Nederlandse politici worden zenuwachtig als het over atoombommen gaat. Nu zijn satellietfoto´s van F16-bunkers in Volkel weer het probleem. De foto’s zijn al drie jaar te zien, eerst via Virtual Earth, nu via Bing maps. Het ministerie van Defensie bekijkt of de luchtfoto’s op website Bing maps geen ´militaire geheimen´ onthullen.
Kernwapens in Nederland
Vandaag deel 1 van een miniserie over de twintig omstreden Nato-kernwapens van Nederland die op vliegbasis Volkel liggen opgeslagen. Een verhaal over verkrampte regeringen, satellietbeelden en foto’s van een Amerikaanse generaal op atoombominspectie in Volkel, een jaar geleden.
Begin 2004 komt het Amerikaanse ministerie van Defensie, beter bekend als het Pentagon, met een opmerkelijk bericht. In opdracht van de commander-in-chief, president George W. Bush, zal worden onderzocht of het mogelijk is kernwapens die nog in Europa liggen terug te halen. In Europa, dat wil zeggen, in onder meer Duitsland, België en Nederland.
Pardon? Kernwapens weghalen uit Europa? Wie zegt dan dat er nog kernwapens liggen in Europa, laat staan in Nederland? Het officiële standpunt van de Nederlandse regering hierover is toch dat ze kan bevestigen noch kan ontkennen dat er kernwapens liggen. Maar wat je wilt weghalen moet er wel eerst zijn. Heeft Bush z’n mond voorbijgepraat?
Natuurlijk niet. In Amerika maken ze er geen geheim van dat er kernwapens liggen in Europa, en waar precies. Zo kunnen verschillende Amerikaanse openbare bronnen bevestigen dat in Nederland twintig zogenaamde B61 nucleaire bommen zijn opgeslagen. Die liggen op vliegbasis Volkel, bewaakt door een eenheid van zo’n honderd Amerikaanse munitie-experts van het 703e Munitions Support Squadron, of MUNSS. De bommen worden doorgaans ondergronds opgeslagen, met daarboven langwerpige koepels zoals te zien is op bijgaande foto.
En zoals te zien zijn op de beelden van Bing maps. Het Nederlandse ministerie van Defensie bekijkt nu of de luchtfoto’s op website Bing geen ´militaire geheimen´ onthullen, en heeft liever dat Microsoft ze blurt - onduidelijk maakt.
Weerstand
“In geen ander land roept het bestaan van kernwapens zoveel weerstand op als in Nederland,” zei Hans Kristensen, onderzoeker van het Natural Resources Defence Council in Washington, een aantal jaar geleden al. “Kernwapens hebben een uniek effect op de Nederlandse bevolking, en daarmee op de politiek.” Kristensen schreef het rapport U.S. Nuclear Weapons in Europe, waarvan enkele jaren geleden een officiële versie uitkwam. Hij herinnert zich nog de demonstraties in Nederland begin jaren tachtig tegen de komst van de kruisraketten. “Een half miljoen mensen protesteerden tegen de komst van langeafstandskernwapens. Maar het ironische is dat ook in die tijd allang kernwapens lagen in Nederland,” vertelt hij. “Misschien dat de Nederlandse bestuurders van nu daarom zo bang zijn om toe te geven dat er al tientallen jaren kernwapens zijn, en dat die er nog wel even zullen blijven ook.”