Delen en samenwerken met web 2.0 /2 reacties

Groene werkpatronen

Door het internet ontstaat niet alleen een meer effectieve manier van omgaan met de fysieke omgeving, maar kunnen er ook ‘groene’ werkpatronen worden ontwikkeld, waarbij minder onnodige reizen per auto of vliegtuig worden ondernomen. Ook kunnen gebouwinstallaties nauwkeuriger worden afgestemd op de aanwezigheid van personen, dankzij de geografische informatie over de werkpatronen.

Conferentie

De jaarlijks georganiseerde web 2.0-conferentie zal in 2008 gaan over ‘The opportunity of Limits: Sustaining, Applying an Expanding the Web’s Culture to Change the World‘. Bij de eerste vier conferenties lag de nadruk op kansen en uitdagingen voor de ICT-industrie. Dit jaar komt de nadruk te liggen op de vraag hoe internet kan bijdragen aan de meest dringende vragen in de wereld op het gebied van uitputting van grondstoffen en toename van het broeikaseffect. De ontwikkeling van web 2.0 zou ons iets kunnen leren over de wijze waarop we de problemen kunnen oplossen. In toenemende mate richten de leiders van de interneteconomie zich op de wereld buiten hun eigen industrie. Google investeert bijvoorbeeld in duurzame opwekking van elektriciteit, omdat de Google-bestuurders zich realiseren dat het energieverbruik van internet explosief groeit. Aan de andere kant richten de jonge talenten van deze generatie zich steeds meer tot internet voor het vinden van oplossingen. De vijfde web 2.0-conferentie probeert deze twee bewegingen bij elkaar te brengen. Eveneens dit jaar werd in Nederland voor de tweede maal een conferentie gehouden met als titel ‘Van Web 2.0 naar Enterprise 2.0‘.

Doorbraak in bedrijven

Prof. Andrew P. McAfee is de bedenker van de term Enterprise 2.0. Hij is verbonden aan de Technology and Operations Management Unit van de Harvard Business School. Zijn onderzoek richt zich op de vraag hoe managers hun bedrijfsdoelstellingen kunnen bereiken, door op een effectieve manier gebruik te maken van web 2.0-technologie binnen bedrijven. Of volgens zijn zeggen: “Will it serve to separate the winners from the lozers?”. Eind 2008 verschijnt zijn nieuwe boek over Enterprise 2.0.