Delen is het nieuwe vermenigvuldigen /reageer

Delen is het nieuwe vermenigvuldigen

Mash-ups zijn een populaire manier om nieuwe online diensten vorm te geven. Een Mash up is een mix van twee diensten of producten. Iedereen kent wel de routebeschrijvingen die gekoppeld zijn aan Google maps. De buienradar op de Iphone is een ander voorbeeld.

Ook offline bestaan er mash-ups. Denk aan de Senseo waarin koffieproducent Douwe Egberts samen met Philips een nieuwe manier van koffiezetten bedachten, of de BeerTender, waarmee Heineken en Krups je ook thuis laten genieten van een getapt biertje.

Mash-ups zijn tekens van een veranderende blik op samenwerken. Bedrijven worden steeds minder bang om belangrijke ontwikkelingen te delen. Google topman Hal Varian illustreert dit mooi aan de hand van copyrights. Vroeger stond er onder een foto: “copyright beschermd, verboden te vermenigvuldigen of verspreiden”, nu staat er: “copyright beschermd, stuur door naar al je vrienden”.

Tegelwijs Google

Concurrent ipod

De muziekindustrie begint nu ook de voordelen van het delen in te zien. Zij hebben zichzelf een slechte dienst bewezen door de ontwikkelingen van muziekgebruik lange tijd structureel te ontkennen. Muziek is van een creatief uniekum een wegwerpproduct geworden. Mensen kopen niet meer één cd van Miles Davis, maar downloaden de hele Blue Note catalogus en gooien weg wat hen niet bevalt. De strategie van de muziekindustrie om de distributie te beschermen en vast te houden aan het businessmodel van een vaste drager, heeft niet gewerkt.

Het nieuwe businessmodel voor muziek zit in merchandising, live optredens en exploitatie van de artiest via reclame. Niet meer in de muziek. Niet gek ook als je bedenkt dat een iPod legaal vullen met muziek evenveel kost als een kleine middenklasse auto. Waarom zou platenmaatschappij Sony dus niet al haar muziek gratis aanbieden in een cutting edge mediaspeler van eigen merk? Het zou de eerste echte concurrent voor de iPod zijn.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Bjorn Uyens

Bjorn Uyens (1974) studeerde communicatie en geschiedenis aan de UvA en werkte voor onder andere voor BNN, Zoom.in, en Endemol. Sinds 2007 helpt hij mediabedrijven bij productontwikkeling en innovatie vanuit zijn bedrijf TrendLab. Onder andere voor Sanoma, Emesa, TMG en Bright.