Denk na en je weet dat God niet bestaat? /5 reacties

Denk na en je weet dat God niet bestaat?

Door analytisch denken vermindert het geloof in een God. Dit schrijven onderzoekers van de University of British Columbia in Science.

“Ons doel was om de fundamentele vraag te beantwoorden waarom mensen in verschillende mate in een God geloven”, zegt hoofdauteur Will Gervais.

Tot nu toe dachten psychologen dat mensen verschillende cognitieve systemen hadden die informatie op een andere manier verwerken. De ene groep mensen redeneert vooral intuïtief, de andere groep denkt dieper na.

Om te onderzoeken hoe mensen daadwerkelijk geloven, legden Gervais en zijn team verschillende vragenlijsten voor aan 650 deelnemers uit Amerika en Canada.

Nadenken

De deelnemers die gestimuleerd werden om eerst naar een plaatje van iemand te kijken die hard nadenkt, zoals Rodin’s beeld ‘De denker’, of woorden in een moeilijk lettertype moesten lezen, dachten analytischer dan deelnemers die deze plaatjes of woorden niet kregen.

Deelnemers die gestimuleerd werden om analytischer te denken, bleken significant minder in een God te geloven.
De onderzoekers benadrukken dat analytisch denken slechts een van de antwoorden is op de vraag waarom mensen niet geloven. Vermoedelijk zijn er ook culturele factoren die een rol spelen.

Ook interessant:

De logica van wetenschap: Occam’s scheermes scheert het gladst
Synthetische biologie: leven maken in stilte
Komen we dan toch uit de ruimte?

Reageren via Facebook

Over Desiree Hoving

Desiree is freelance journalist met een brede blik op wetenschap & techniek. Ze schrijft onder meer voor de GPD, Nu.nl, De Ingenieur en Viva Mama. Meer over haar werk vindt u op http://desireehoving.nl