Nieuws/ Depressief door antidepressiva /1 reactie

door: Ewald Smits
over: geneeskunde, gezondheid, psychologie
op: 21 februari 2011

Nakomelingen van ratten die tijdens de zwangerschap Prozac slikten, blijken vaker depressief. Ze worden dus depressief van de medicijnen die de moeder slikt ter voorkoming van depressiviteit. Dat blijkt uit onderzoek van neurowetenschappers Judith Homberg en Dirk Schubert van het UMC St Radboud. Het duo start nu het onderzoek bij mensen.

Geschat wordt dat zo’n zes procent van de vrouwen tijdens de zwangerschap een depressie heeft. Een kwart gebruikt hiervoor antidepressiva. Mensen met een depressie hebben een tekort aan serotonine in het brein. Serotonine is een neurotransmitter, een stofje dat ervoor zorgt dat de hersencellen onderling met elkaar kunnen communiceren.

Een middel tegen depressiviteit, zoals Prozac, zorgt ervoor dat de serotonine langer werkzaam is in de hersenen. Als de aanstaande moeder Prozac slikt, krijgt het ongeboren kind dit via de placenta binnen.
Door een overschot aan serotonine maakt het systeem dat de emoties reguleert in de hersenen een andere ontwikkeling door dan normaal. Dit geldt ook voor het systeem dat betrokken is bij de zintuiglijke waarnemingen. Depressiviteit kan een gevolg zijn.
Volgens Homburg en Schubert zijn de bijwerkingen van Prozac zo groot dat zij depressieve zwangere vrouwen adviseren eerst naar een andere behandelmethode te zoeken, zoals gedragtherapie.

Subsidie

Homberg en Schubert hebben van het NWO een half miljoen euro subsidie gekregen om hun onderzoek te vertalen naar mensen. Ze blijven ratten testen, maar gaan nu ook gegevens verzamelen van 24 kinderen van 6 tot 8 jaar van wie de moeders tijdens de zwangerschap Prozac slikten. De kinderen gaan vervolgens de MRI-scanner in zodat de onderzoekers het brein kunnen bekijken op onder meer de regulatie van emoties.

Bron: Vox

Reageren via Facebook