Vijf producten die de wereld verbeteren /6 reacties

Vijf producten die de wereld verbeteren

Als je toch aan het ondernemen slaat, kun je net zo goed iets nuttigs doen voor de mensheid. Business 2.0 portretteert negen bedrijven die een oplossing hebben voor een wereldprobleem. Sync.nl toont de vijf meest belovende.

# 1 | Opwarming van de aarde

Het probleem: Kooldioxide veroorzaakt bijna tachtig procent van de broeikasgassen. Meer dan een kwart van de CO2 komt van elektriciteitscentrales.

De oplossing: Dankzij doorbraken in turbine- en transmissietechnologie is windenergie nu al zeventig procent goedkoper dan zonne-energie. In mei ontvouwde het bedrijf Airtricity uit Dublin plannen voor een Europees supergrid van windturbines. Het zou moeten gaan over 2.000 turbines in zee, dat jaarlijks 10.000 megawatts zou produceren, genoeg voor acht miljoen huishoudens.
Airtricitiy is een van de snel groeiende windmolenontwikkelaars in de wereld. Het startte zeven jaar geleden. Doel is om in 2010 650 miljoen dollar omzet te maken. Huidige prognoses wijzen uit dat Airtricity dat gaat halen. Het bedrijf bezit 16 ‘wind farms’ in de VS, Engeland en Ierland.

# 2 | Olieverslaving

Het probleem: Uitlaatgassen zijn boosdoener nummer twee als het gaat om C02-uitstoot. Hoewel autofabrikanten er alles aan doen om de uitstoot bij nieuwe modellen te verminderen, blijft de progressie achter bij de ontwikkeling van het probleem. Vooral diesel is een vervuiler. Wereldwijd worden er jaarlijks voor 160 miljard dollar aan dieselmotoren verkocht.

De oplossing: Het Amerikaanse Westport Innovations heeft een technologie ontwikkeld die dieseltrucks laat rijden op vloeibaar natuurlijk gas, zonder kracht of rendement in te leveren. De technologie heet High-Pressure Direct Injection (HPDI) en zal dit jaar in 5.000 trucks worden ingebouwd.

# 3 | Honger en ondervoeding

Het probleem: Wereldwijd verkeren meer dan 850 miljoen mensen in een staat van honger.

PlumpyNut is uitermate voedzaamDe oplossing: Met Plumpy’nut heeft het Franse bedrijf Nutriset, een hit in handen. Plumpy’nut is een gepatenteerd en uiterst voedzaam supplement gemaakt van noten, melk, vitaminen en mineralen. 500.000 Kinderen aten het vorig jaar. Een pakje bevat 500 calorieen. Het is niet bederfelijk.
Nutriset zette vorig jaar 25 miljoen dollar om, dankzij grote klanten als Unicef. Tachtig procent van de winst wordt besteed aan de ontwikkeling van nieuwe producten. Daartoe werkt Nutriset samen met ondernemers in Congo, Ethiopie, Malawi en Niger. Daar wordt Plumpy’nut lokaal geproduceerd.

# 4 | Vuile lucht

Het probleem: Wereldwijd zijn drie miljard huishoudens afhankelijk van hout en houtskool om te koken. Iemand die boven een open vuur kookt, inhaleert evenveel rook als iemand die twee pakjes sigaretten per dag rookt. Luchtweginfecties zijn een belangrijke oorzaak van kindersterfte onder de vijf jaar. 1,6 miljoen mensen sterven er jaarlijks aan.

De oplossing: Het Amerikaanse Sun Ovens International verkoopt voor 259 dollar kleine ovens op zonne-energie, die gebruikt worden in 130 landen. Voor scholen, ziekenhuizen en weeshuizen verkoopt de firma grote uitvoeringen die op een aanhangwagen zijn bevestigd. De zonne-oven gebruikt spiegels om de zonnestralen te vangen en zijn vooral populair in Haiti. Amerikaanse en Canadese troepen gebruiken de ovens tijdens hun missies in Afghanistan.
Sun Ovens verkocht tot op heden 32.000 kleine zonne-ovens en 260 grote. Vorig jaar zette het 720.000 dollar om. Sun Ovens denkt dat er een markt is voor 300 miljoen ovens, goed voor een jaarlijkse omzet van 75 miljoen dollar.

# 5 | Vies water

Het probleem: Meer dan 1 miljard mensen hebben geen toegang tot schoon drinkwater. Dagelijks sterven bijna 5.000 kinderen aan de gevolgen van het drinken van vervuild water (diarree, cholera, typhus).

De oplossing: WaterHealth International verkoopt mini waterzuiveringsinstallaties die het water desinfecteren met ultraviolette straling (UV Waterworks™). De installatie gebruikt nauwelijks stroom en verwijdert 99,9 procent van alle bacterieen en virussen in het water.
Het systeem heeft geen bewegende delen en de gebruikte UV lamp heeft maar 60 Watt stroom nodig. Installeren van de waterzuiveringsinstallatie kost ongeveer 10 dollar per persoon voor een dorp met 6.000 inwoners.
WaterHealth heeft inmiddels meer dan 500 systemen draaien in Azie, Afrika en centraal Amerika, goed voor schoon drinkwater voor 500,000 mensen.

Beter ideeën? Andere oplossingen?
Reageer!

Reageren via Facebook

Over Ewald Smits

Ewald Smits is journalist, media-ondernemer en co-founder van MT/Sprout.
Volg hem ook op Twitter