Nieuws/ Diabetes in vroeg stadium zichtbaar in ogen /reageer

door: Cindy Curré
over: geneeskunde, gezondheid, medisch
op: 25 juli 2008

Er is een nieuwe, gemakkelijke manier ontwikkeld om te ontdekken of iemand diabetes heeft. Onderzoekers van de Universiteit van Michigan melden dat zij met behulp van nieuwe technologie aan het netvlies van het oog kunnen zien of iemand stofwisselingsproblemen heeft die op diabetes wijzen.

Diabetes verstoort de stofwisseling en kan uiteindelijk resulteren in schade aan het zenuwstelsel, schade aan de nieren en zichtverlies.

Snapshot

De nieuwe techniek, gebaseerd op het maken van een snapshot van het oog, is een gemakkelijke manier om vroeg de diagnose voor diabetes te kunnen stellen. De patiënt kan vervolgens worden doorverwezen, aldus Howard Petty, biofysicus en imaging expert aan het Kellogg Eye Center van de Universiteit van Michigan. Hij is een van de auteurs van een onderzoek naar diabetes dat is gepubliceerd in het laatste nummer van Archives of Ophthalmology.

Prediabetes

Het onderzoek concentreerde zich op mensen met diabetes, maar volgens Petty kan de screening-technologie ook gebruikt worden om mensen met zogenaamde prediabetes te identificeren. Prediabetes is te herkennen aan een verhoogd glucosegehalte, en gaat vaak over in diabetes.

De onderzoekers gebruikten een geavanceerd camerasysteem gekoppeld aan imaging software om fluorescentie te detecteren die wordt afgegeven door geoxideerde proteïnen in stervende cellen van het netvlies. De 21 diabetici uit het onderzoek hadden een verhoogd niveau van autofluorescentie veroorzaakt door flavoproteïne in het netvlies, vergeleken met gezonde leeftijdsgenoten.

De imaging-techniek was al eerder door de onderzoekers gebruikt om pseudotumor cerebri (PTC) te herkennen, een aandoening die symptomen vergelijkbaar met een hersentumor veroorzaakt. Zij willen de techniek ook gebruiken om onder andere staar te detecteren. De imaging-techniek voor diabetes wordt vanaf komend najaar getest.

Reageren via Facebook

Reacties