Diabetes type 2 houdt mogelijk verband met maissuiker /1 reactie

Diabetes type 2 houdt mogelijk verband met maissuiker

Wetenschappers verwachten binnen afzienbare tijd een epidemie van diabetes type 2. Opmerkelijk is dat vooral bij jonge kinderen een toename wordt verwacht. Als belangrijkste oorzaak wordt gegeven de ongezonde voedingsgewoonten. Steeds meer mensen eten op steeds jongere leeftijd te veel vet en suiker.

Een sterk verband tussen de onrustbarende stijging van obesitas en de toename van diabetes-gevallen lijkt er te zijn met het toegenomen gebruik van High Fructoce Corn Syrup (HFCS). Dit is een goedkope zoetstof die geproduceerd wordt uit mais. HFCS wordt in steeds meer producten verwerkt. Uit proeven in 2007 kwam naar voren dat ratten die voeding kregen waarin een flinke hoeveelheid HFCS was verwerkt, door bleven eten omdat er geen gevoel van verzadiging optrad. De ratten werden snel vet en vertoonden sporen van een vette lever en diabetes type 2.

De uitkomsten van een onderzoek door de universiteit van Yale bevestigen deze resultaten. De onderzoekers zagen, na testen met muizen, dat veelvuldige inname van HFCS tot insuline-resistentie kan leiden.

Pepsi komt met HFCS-vrij fris

PepsiCo gaat op de Amerikaanse markt varianten van de merken Pepsi en Mountain Dew introduceren die geen high fructose corn syrup bevatten, maar gewoon suiker. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Het fris, dat wordt vermarkt onder het submerk Throwback (retro, red.), komt in april op de markt. Eerder lanceerde het concern al HFCS-vrij fris in de UK (Pepsi Raw) en in Mexico met Pepsi Retro.
HFCS is in de VS een heet hangijzer. Het zou deels verantwoordelijk zijn voor het grote aantal obese Amerikanen. Uit onderzoek blijkt echter dat dit verband minder hard is dan wordt aangenomen. Feit is wel dat HFCS niet als natuurlijk ingrediënt geëtiketteerd kan worden en suiker wel. Volgens de Food & Drug Administration wordt HFCS - isoglucose bereid uit maiszetmeel - op synthetische wijze geproduceerd. (bron EVMI)

Uit andere, langduriger studies zou blijken dat door de consumptie van HFCS, die ook minder inname van vezels tot gevolg heeft, de toename van diabetes type 2 met de factor 20 wordt verhoogd. Vooral jonge kinderen die veel meer graan-gezoete frisdranken tot zich nemen, lopen volgens de uitkomsten van dit onderzoek een groter risico op het ontwikkelen van diabetes.

Aanval

HFCS wordt in de Verenigde Staten vanaf de jaren zeventig op grote schaal toegevoegd aan duizenden etenswaren en dranken. De maissuikerindustrie in de Verenigde Staten en de FDA blijven volhouden dat er geen rede voor zorg is. HFCS is een natuurlijk product is, omdat het van mais is gemaakt, aldus de branche-organisatie.

De suikerindustrie doet er een schepje bovenop en gaat in de tegenaanval. Meteen na de publicatie van wetenschappelijke artikelen over de schaduwkanten van HFCS, ontvangen onderzoekers stapels schriftelijke informatie van advocaten.

Film

Over het verbouwen, de productie en de verwerking van High Fructose Corn Syrup is de film King Corn gemaakt. De film is zowel als trailer, in samenvatting als ook volledig (in delen) te zien op internet.


Ziehier deel 6 van de 10.

Reageren via Facebook

Over Gerard Ringenaldus

Gerard Ringenaldus heeft - onder meer - een grote interesse in uitvindingen die de mens en het milieu dienen. Hij is in 1947 geboren, gehuwd, en had een carrière van 40 jaar bij de PTT (tegenwoordig Post NL) Na de VUT, is hij al meerdere jaren met pensioen.