Diabetespatiënten maken soms toch insuline aan /6 reacties

Diabetespatiënten maken soms toch insuline aan

Veel mensen met diabetes type 1 (suikerziekte) blijken, anders dan gedacht, nog wel degelijk cellen te hebben die insuline kunnen aanmaken. Alleen doen ze dat niet. Dat blijkt uit onderzoek van professor Bart Roep, diabetoloog bij het LUMC, gepubliceerd in Nature Medicine.

De ontdekking van Roep zet de diabeteswereld op zijn kop. Roep: ‘We dachten altijd dat mensen met diabetes type 1 helemaal geen cellen meer hadden die insuline aanmaken. Nu blijkt dat veel mensen die cellen nog wel hebben, alleen zijn ze niet actief. Dat geeft hoop op behandeling en genezing.’

Bij diabetes type 1, valt het eigen afweersysteem de cellen aan die insuline maken. De enige hoop op genezing was altijd transplantatie van nieuwe cellen (‘eilandjes van Langerhans’), in combinatie met het bijsturen van het afweersysteem. Andere soorten therapie, zoals het afremmen van diabetes, werken alleen n de eerste maanden na de diagnose.

Met de ontdekking van het team van Roep ziet dat toekomstscenario er anders uit: Ook jaren na de diagnose hebben veel mensen nog cellen die insuline kunnen aanmaken, al werken ze niet. Roep: ‘Het betekent wel dat meer mensen met diabetes type 1 in de toekomst in aanmerking zouden kunnen komen voor genezing, zodra we zover zijn. Ook als ze al jaren diabetes hebben.’

Medicijn op maat

Roep benadrukt de noodzaak van verder onderzoek: ‘We zagen namelijk ook dat diabetes type 1 per persoon anders uitpakt. De ziekte is veel gevarieerder dan we altijd dachten. Behandeling gericht op genezing moet dus straks individueel, op maat gebeuren. Personalized medicine zal ook hier een grote rol spelen.’

Roep won in 2011 de Corona-Gallina Onderzoeksprijs van het Diabetesfonds, voor zijn verrassende en onderscheidende manier van onderzoek doen naar diabetes.

Diabetes type 2

Zo’n honderdduizend Nederlanders hebben diabetes type 1. Deze vorm van diabetes is niet te voorkomen; patiënten nu en in de toekomst zijn voor genezing volledig afhankelijk van wetenschappelijk onderzoek. De andere, meer bekende vorm van de ziekte is diabetes type 2, voorheen ‘ouderdomssuikerziekte’ geheten. Die is voor een groot deel te voorkomen door een gezonde leefstijl.

Ook interessant:

Liever geen oude kop? Verlaag je bloedsuiker
Stevia, alternatief voor ziekmakend suiker
Diabetes type 2 houdt mogelijk verband met maissuiker

Reageren via Facebook

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.