Nieuws/ Dieetpil zonder recept verkrijgbaar /5 reacties

door: Ewald Smits
over: geneeskunde, businesstrends, medisch
op: 12 februari 2007

In de Verenigde Staten zal over enkele maanden zonder recept een dieetpil worden verkocht waarvan de werking wetenschappelijk is aangetoond. Het medicijn gaat Alli heten en is al sinds 1999 op recept verkrijgbaar onder de naam Xenical.
De Amerikaanse warenautoriteit Food and Drug Administration (FDA), die optreedt als waakhond voor de geneesmiddelenmarkt, heeft het product deze week goedgekeurd voor receptloze verkoop, zo meldt The NewYork Times.
Een woordvoerder van de FDA verklaarde dat Alli het enige dieetpreparaat wordt dat door de overheid is goedgekeurd en dat mensen op doktersadvies kunnen kopen. Een belangrijk alternatief voor de receptloze preparaten waarvan de werking niet is vastgesteld, aldus de FDA.

Zeer veilig

The NewYork Times laat artsen aan het woord die laten weten dat Alli zeer veilig is. Wel krijgen mensen die het middel innemen last van verscheidene onprettige bijverschijnselen, zoals diarree.
Alli/Xenical moet worden ingenomen bij de maaltijd en is werkzaam in de darmen, waar het onder meer de opname van vet blokkeert. Producent GlaxoSmithKline denkt het medicijn te gaan verkopen voor een bedrag van tussen de een en twee dollar (0,75 - 1,50 euro) per dagelijkse dosis.

Meer over de werking van Alli, vind je hier.

Reageren via Facebook