Nieuws/ Digitaal universum groeit te hard /reageer

door: Hugo Louter
over: informatica, privacy, consumenten, businesstrends
op: 26 maart 2008

Het digitale universum - alle digitale informatie die wereldwijd wordt geproduceerd en gekopieerd - groeit een stuk sneller dan verwacht.

De totale omvang van het digitale universum was in 2007 maar liefst 281 miljard gigabytes (oftewel 281 exabytes). In 2011 zal het naar verwachting gaan om 1800 exabytes, tien keer zoveel als in 2006.

Dit blijkt uit het rapport The Diverse and Exploding Digital Universe (pdf), dat het bedrijf EMC presenteerde.

RFID

Het zou interessant zijn te weten hoe EMC aan de gegevens komt, maar volgens het rapport viel de hoeveelheid informatie in 2007 tien procent hoger uit dan verwacht. Dit zou onder andere het gevolg zijn van de explosieve toename van digitale camera’s, digitale televisie, surveillancecamera’s en social-networksites. Ook RFID-technologie werkte mee aan de stijging van de globale hoeveelheid informatie.

Digitale voetafdruk

In het onderzoek worden twee nieuwe termen geïntroduceerd: digital footprint en de digital shadow. De voetafdruk is de geschiedenis die iemand achterlaat in het digitale universum, bijvoorbeeld door gebruik van e-mail, digitale camera’s enzovoort, of door het publiceren van teksten op sites.

Beveiligingscamera’s

Van deze voetafdruk produceer je maar ongeveer de helft zelf. De andere helft, je digital shadow bestaat uit de informatie die over je wordt verzameld, bijvoorbeeld door beveiligingscamera’s op straat. Iemands digitale schaduw is op dit moment al een stuk groter dan de totale hoeveelheid aan informatie die hij of zij bewust produceert. En dit zal nog verder doorzetten.

Het blijft belangrijk dat informatie goed beheerd en beschermd wordt.


Dit bericht verscheen eerder op InFeite

Reageren via Facebook

Reacties