Dik zijn zit in onze genen /3 reacties

Dik zijn zit in onze genen

Maagverkleining met omlegging van een deel van de darm is de meest effectieve therapie is voor type 2-diabetespatiënten. Zeventig tot tachtig procent is binnen vier weken na de ingreep diabetes-vrij. Dat zegt hoogleraar diabetologie Hanno Pijl.

Oplossing

Prof.dr. Pijl realiseert zich dat deze uitspraak verbazing kan wekken, maar hij is er desalniettemin van overtuigd dat een operatie voor veel diabetespatiënten op dit moment de beste oplossing is. Slechts een klein deel van de patiënten die een maagverkleiningsoperatie ondergaat waarbij ook het eerste deel van de dunne darm wordt omgelegd, krijgt daarna opnieuw diabetes. Afvallen is de beste manier om diabetes te genezen. Maar op eigen kracht blijvend voldoende gewicht verliezen, lukt maar heel weinig mensen.

Genen

“Dat afvallen zo moeilijk is komt niet door gebrek aan wilskracht”, zegt Pijl. “Dik-zijn zit in onze genen. We zijn behept met zeer krachtige biologische drijfveren om te eten zodra er voedsel voorhanden is én zuinig met onze energie om te gaan. Dat zijn miljoenen jaren lang heel nuttige eigenschappen voor de mens geweest, maar dit evolutionaire voordeel is inmiddels in een enorm nadeel veranderd.”

Sterker

Door de manier waarop de moderne westerse samenleving is ingericht hebben we onvoldoende greep op onze voedselinname en ons bewegingspatroon. Onze genen zijn niet op het moderne leven ingesteld en ze zijn sterker dan wij.

Dat is ongeveer hetzelfde als mensen vertellen dat seks slecht is voor de gezondheid en verwachten dat ze er dan mee ophouden

Pijl: “Het is mijns inziens een illusie dat onze cognitie het kan winnen van onze genen. Dat is ongeveer hetzelfde als mensen vertellen dat seks slecht is voor de gezondheid en verwachten dat ze er dan mee ophouden.

Een wijdverbreid en hardnekkig misverstand zegt dat gebrek aan wilskracht ten grondslag ligt aan overgewicht. Met wilskracht overwin je echter geen biologisch systeem dat zich in miljoenen jaren heeft geperfectioneerd.”