Discussie over nut griepspuit bereikt hoogtepunt /1 reactie

Discussie over nut griepspuit bereikt hoogtepunt

Net nu in Europa miljoenen vooral oudere mensen naar de dokter gaan voor een griepspuit, legt de Britse epidemioloog Tom Jefferson er een bom onder. In een artikel in de British Medical Journal (BMJ) vraagt hij zich oprecht af waarom we tegen de griep zo fanatiek vaccineren. Volgens Jefferson zijn er “nauwelijks goed onderbouwde studies die de huidige massavaccinatie tegen griep rechtvaardigen”. Jefferson bestudeerde en evalueerde tientallen klinische onderzoeken met tienduizenden proefpersonen.

Niet de eerste de beste

De epidemioloog is de baas van de vaccin-eenheid van het prestigieuze Cochrane-institute in Rome en daarmee niet de eerste de beste wetenschapper. Vooral over de vaccinatie van kinderen is zijn oordeel niet mals: onzinnig. De epidemioloog vond in de wetenschappelijke literatuur slechts één serieuze studie. En dat was een studie met niet meer dan 35 proefpersonen, tussen 1 en 2 jaar. “Voor griepvaccinatie van kinderen is onvoldoende onderbouwing”, luidt zijn conclusie. Kindervaccinatie is een hekele kwestie als het om vaccins gaat, ook in Nederland. De Gezondheidsraad bereidt er een advies over voor.

Voor ouderen soms

Over het nut van vaccinatie voor ouderen is Jefferson wat genuanceerder. Hoewel allerminst positief, laat de epidemioloog hier nog ruimte voor twijfel.

De werkzaamheid van griepvaccins varieert enorm, stelt Jefferson op basis van een groot aantal internationale studies. Er zijn klinische onderzoeken waaruit blijkt dat griepvaccins 20 procent van de mensen beschermt tegen een influenza-infectie. Andere studies houden het op 60 procent. Terwijl vaccinatie toch uitgaat van een bijna 100 procent bescherming tegen een besmettelijke ziekte. De meeste vaccins, bijvoorbeeld die tegen difterie en pokken, bieden zo’n hoge bescherming.

Minder kans op besmetting

De Gezondheidraad denkt daar anders over. Vaccinatie van ouderen voorkomt vroegtijdig overlijden van tweeduizend mensen, berekent zij. En dus heeft het zin. Ook als maar 60 procent van de risicogroepen – ouderen boven de 65, patiënten met hart- en vaatziekten, astmapatiënten – minder kans loopt op een besmetting, vallen er nog steeds veel minder doden en hoeven er minder mensen met complicaties naar het ziekenhuis, zo vindt de Raad.

Nieuw vaccin

Het artikel van Jefferson heeft de discussie over het griepvaccin in ieder geval weer op de kaart gezet. Dat het vaccin in kwaliteit moet verbeteren wil het meer effect hebben, daarover zijn wetenschappers het door de bank genomen wel eens.

Daarom zijn farmaceuten naarstig op zoek naar vaccins die zijn voorzien van adjuvant. In de meeste vaccins, zoals het poliovaccin, difterievaccin of tetanusvaccin, zit een zogeheten adjuvant. Een stof die het immuunsysteem alerter maakt, prikkelt. In huidige griepvaccins zit geen adjuvant.

Reageren via Facebook

Over Ewald Smits

Ewald Smits is journalist, media-ondernemer en co-founder van MT/Sprout.
Volg hem ook op Twitter