Nieuws/ DNA-ontdekker Watson ziet eigen genetische structuur /reageer

door: Audrie van Veen
over: biotech, genetica, privacy
op: 6 juni 2007

Een Amerikaans bedrijf,454 Life Sciences, heeft de volledige genetische blauwdruk ontcijferd van de ontdekker van DNA James Watson.

Nobelprijs
Watson kreeg in 1962 samen met Francis Crick en Maurice Wilkins de Nobelprijs voor hun onderzoek rond DNA. De jonge chemisch onderzoekster Rosalind Franklin, wiens onderzoeksresultaten ze zonder haar toestemming gebruikten, bleef onbekend maar zij speelde ook een belangrijke rol bij de ontdekking van DNA.

Sneller en goedkoper
Volgens 454 Life Sciences is het voor het eerst dat het genoom van één mens volledig in kaart is gebracht. De blauwdruk van het menselijk genoom die in 2003 in het Human Genome Project is voltooid, is - in dertien jaar - opgebouwd uit het DNA van verschillende individuen. Door de technologische verbeteringen in sequencing machines de afgelopen jaren was het volgens de fabricant van sequencing machines 454 Life Sciences mogelijk het DNA van Watson in een tijd van twee maanden te analyseren, en voor minder dan 1 miljoen dollar. 454 Life Sciences werkte hiervoor samen met het DNA onderzoekscentrum van het Baylor College of Medicine in Houston, Texas.
In de toekomst denken bedrijven voor ongeveer 10.000 dollar het genoom van een mens te kunnen vastleggen. Dat biedt de mogelijkheid om van elke patiënt het genetisch profiel vast te leggen, met revolutionaire nieuwe medische mogelijkheden. Watson zelf merkte over de lagere prijs in een interview op: “Vroeger zei ik dat je de keuze had tussen je genoom in kaart brengen en een Bentley. Tegenwoordig zeg ik dat het een keuze is tussen je genoom en een Chevrolet.”

Wetenschappelijk equivalent van naaktfoto’s
Watson ontving zijn genoom op dvd. Hij wil vrijwel zijn hele genoom ter beschikking stellen van de wetenschap, en dat zou je kunnen beschouwen als het wetenschappelijke equivalent van het publiceren van zijn naaktfoto’s. Eén gen wil hij niet openbaar maken: apolipoproteïne E. Met dit gen kan aangetoond worden of iemand risico loopt op de ziekte van Alzheimer, en dat wil Dr. Watson niet weten.

Bron: NOS via Tiscali

Reageren via Facebook

Reacties