Nieuws/ DNA-profiel Neanderthaler compleet /1 reactie

door: Marco van Kerkhoven
over: biologie, genetica, paleontologie
op: 12 februari 2009

Een team van wetenschappers in Amerika en Duitsland heeft het complete DNA-profiel van de Neanderthaler in kaart gebracht. Details daarover zijn vandaag bekendgemaakt door de onderzoeksleider en directeur van het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie, Svante Pääbo.

Zeker vijftien jaar heeft Pääbo erover gedaan om het eerste ruwe genoom van drie 38.000 jaar oude Neanderthaler-fossielen uit de Vindija-grot in Kroatië op te stellen. Meer dan een miljard fragmenten van DNA hebben de onderzoekers moeten reconstrueren om van drie miljard basenparen de codes te weten. Hiervoor is gebruik gemaakt van nieuwe technologie voor DNA-analyse, onder meer geleverd door de partner in het onderzoek, het Amerikaanse 454 Life Sciences Corporation.

Een belangrijke vooruitgang in het onderzoek was de nieuwe mogelijkheid om onder extreem schone omstandigheden DNA-analyses uit te voeren. Omdat met zeer kleine en moeilijk te detecteren fossiele DNA-fragmenten wordt gewerkt, is besmetting met DNA van bijvoorbeeld de onderzoekers een risico. Voor het hele onderzoek is een halve gram botmateriaal verbruikt.

Met het complete Neanderthaler-profiel hopen de onderzoekers meer duidelijkheid te krijgen over de evolutionaire relatie tussen de moderne mens, de Neanderthaler en de mensapen. Dat kan door het genoom van de verschillende soorten te vergelijken. Ook hoopt Pääbo meer te weten komen over de genetische veranderingen die de mens heeft doorgemaakt, en welke invloed die hebben gehad op de verspreiding van de mens over de wereld vanuit Afrika. Dat gebeurde zo’n 100.000 jaar geleden.

Neanderthalers waren de dichtstbijzijnde familie van de prehistorische mens. Ze leefden in Europa en delen van Azië, tot ze zo’n 30.000 jaar geleden om onduidelijke redenen uitstierven. Al meer dan een eeuw proberen onderzoekers de evolutionaire relatie tussen de Neanderthaler en de moderne mens te achterhalen. Duidelijk is dat de Neanderthaler verre familie is van de Homo sapiens - de voorloper van de moderne mens die zo‘n 400.000 jaar geleden de aarde ging bevolken - maar geen voorouder. Mogelijk was er wel paarvorming tussen de soorten. De Neanderthaler wordt nu gezien als een primitieve mensensoort die tegelijk met de moderne mens in Europa leefde, maar door hem is verdreven.

Reageren via Facebook