DNA-tech levert eindelijk product op, maar geen medicijn /reageer

DNA-tech levert eindelijk product op, maar geen medicijn

Rein Strijker, de ceo van DNage, had er ook voor kunnen kiezen een geneesmiddel te ontwikkelen, maar besloot uiteindelijk een andere afslag te nemen.

Werken aan een medicijn was de oorspronkelijke insteek van zijn bedrijf, zegt Strijker: “We wilden een nieuw geneesmiddel ontwikkelen voor patiënten die snel verouderen, maar dat bleek financieel een te grote stap. Dus heb ik de koers bijgesteld. Het kon niet zoals het moest, dan moet het maar zoals het kan.”

De ceo van DNage zag zijn bedrijf, dat werkt aan technologie om DNA-schade te repareren, in 2006 overgenomen worden door zijn voormalig werkgever, Pharming. Het ging goed, maar Pharming wilde het niet verder financieren om financiële redenen. Pharming besloot in 2010 het bedrijf weer af te stoten, om zich te kunnen richten op andere producten én omdat er geen geld meer was om de DNage-medicijnen enkele stapjes verder te brengen.

Wie wordt de nieuwe Crucell?

Dit artikel is onderdeel van een serie over ontwikkelingen in de Nederlandse, medische biotechsector. Lees ook:

* Wie wordt de nieuwe Crucell?
* De innovatiedrempel van DCPrime
* Hoe Synthon de volgende biobelofte wil worden
* DCPrime flirt met de grote farmabedrijven
* to-BBB overleefde de Valley of Death
* De miljoenendeals van Prosensa

Wel een product

Strijker: “Wat mensen vaak vergeten, is dat deze sector dertig jaar geleden nog niet eens bestond. Tegelijkertijd is het een sector die na de markt voor kernenergie het meest gereguleerd is. Dat maakt het niet altijd makkelijk om nieuwe medicijnen te ontwikkelen.”

Ondanks de tegenslag, heeft Strijker sinds dit jaar wél een product op de markt gebracht, in tegenstelling tot veel van zijn oud-collega’s. Na het Pharming-drama besloot hij zijn koers te verleggen naar de industrie van voedingssupplementen.

Snellere terugverdientijd

Daarbij is de onderliggende DNA-technologie hetzelfde – nog steeds richt Strijker zich op het afremmen van veroudering, maar een voedingssupplement heeft geen jarenlang traject van goedkeuring en testen nodig. “Er zit science achter, maar het is niet gepositioneerd als geneesmiddel.”

Daardoor is er minder risico en een snellere terugverdientijd. “Ik heb een aantal elementen uit DNage die te maken hadden met de ontwikkeling van dit soort supplementen in een nieuw bedrijf ondergebracht, dat nu DNage Products heet”, vertelt Strijker.

In het eerste kwartaal van 2012 draaide hij met dat bedrijf zijn eerste omzet. “Dat eerste doosje versturen, dat was wel een feestje. Ik heb twintig jaar in de life sciences gewerkt en ben al die tijd alleen maar bezig geweest met de ontwikkeling van medicijnen. Dan is het wel een mooi moment als je opeens een echt product aan iemand kunt verkopen.”

Bewijs zoeken voor claims

Strijker verkoopt zijn product op dit moment nog zonder er de claim aan te hangen dat zijn product veroudering afremt, maar daar moet in de toekomst verandering in komen. “We starten op dit moment een studie bij ouderen, waarbij we de stoffen testen op hun werkzame effect in mensen. Zo verzamelen we wetenschappelijk bewijs, met als doel uiteindelijk wel een claim te kunnen maken. Ik geloof op basis van proeven in modellen dat het werkt, maar mijn geloof is niet goed genoeg. Je moet het hard kunnen maken.”

Op dit moment werkt Strijker ook aan een ander product, gericht op ouderen die last hebben van ondervoeding. Een nieuw avontuur met een echt geneesmiddel is daarentegen ver weg, zegt hij. “We hebben een paar concrete ideeën, maar het ontbreekt aan tijd en geld. Ik wil eerst dit product in de markt zeggen. Als ik dit verder van de grond krijg, ga ik pas nadenken over andere mogelijkheden.”

Ook interessant:

Geld voor de ziekte van Duchenne
Organon-technologie doorontwikkeld in start-up
DNA-analyse maakt tellen waterdieren overbodig
DNA-test onderscheidt echte marsepein van nep

Reageren via Facebook

Reacties

Over Rob van Leeuwen