DNA-test onderscheidt echte marsepein van nep /reageer

DNA-test onderscheidt echte marsepein van nep

Volgens de Duitse voedselwet mag de populaire decemberlekkernij alleen marsepein heten als er uitsluitend amandelen en suiker in zitten. Zodra andere zaden worden toegevoegd, zoals pitten van de abrikoos en perzik, dan moet de zoetigheid Persipan heten.

Dit gebeurt echter niet altijd, omdat producenten vaak goedkopere grondstoffen willen gebruiken in plaats van amandelen. De huidige methoden om de nep-marsepein op te sporen, zijn niet specifiek genoeg, waardoor nog steeds nep-marsepein in de winkels belandt.

Forensisch onderzoek

Voor de nieuwe speurtechniek gebruikten de Duitsers een bestaande test die ook bij forensisch onderzoek wordt gebruikt, om bijvoorbeeld te bepalen van welke persoon een bepaalde bloedvlek is.

Deze methode heet de polymerase-kettingreactie, afgekort tot PCR (Polymerase Chain Reaction) en is in 1983 ontwikkeld om DNA te analyseren.

Met PCR analyseerden de onderzoekers verschillende soorten marsepein. Ze vonden zaden, van zowel abrikozen als perziken, maar ook erwten, bonen, soja, kikkererwten, cashewnoten en pistachenoten. Ook als er maar 0,1 procent van zo’n amandel-vervanger in zat, kon deze worden opgespoord.

Volgens de onderzoekers is PCR de perfecte methode om routinematige testen te doen naar de kwaliteit van marsepein.

Lees het verslag van de onderzoekers in ACS’ Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Ook interessant:

Synthetische biologie: leven maken in stilte
Consumentengenetica: geef je bloot op internet
Wachten op het eerste 3D-geprinte voedsel

Reageren via Facebook

Reacties

Over Desiree Hoving

Desiree is freelance journalist met een brede blik op wetenschap & techniek. Ze schrijft onder meer voor de GPD, Nu.nl, De Ingenieur en Viva Mama. Meer over haar werk vindt u op http://desireehoving.nl