Nieuws/ Dominante seksferomonen vergroten hersenen /2 reacties

door: Marjon Vinck
over: biologie, psychologie
op: 5 juli 2007

Bij de mensen is men er nog niet geheel over uit, maar bij dieren is inmiddels ruimschoots aangetoond dat feromonen een grote rol spelen bij - onder andere - de voortplanting. Onderzoekers van de University of Calgary (Alberta, Canada) hebben ontdekt dat vrouwelijke muizen niet alleen opgewonden raken van de seksferomonen die het mannetje verspreidt, maar ook dat hun hersenen ervan groeien.

Samuel Weiss en zijn collega’s lieten 8 tot 10 weken oude vrouwtjes bloot staan aan de mannelijke feromonen. Bij de muizen die bloot waren gesteld aan de feromonen van normale mannetjes bleek geen verschil te zijn in de groei van de hersenen, terwijl dit bij de vrouwtjes die bloot waren gesteld aan de feromonen van dominante mannetjes wel zo was - aldus New Scientist. Bij deze muizen nam men een significante groei van het aantal neuronen waar. Hierdoor werden de vrouwtjes nog hitsiger en kozen zij uiteindelijk eerder voor de dominante mannetjes in plaats van hen die lager in rang stonden.

De onderzoekers denken dan ook dat de koppeling van de seksferomonen aan de dominante mannetjes een nieuw licht laat schijnen op de opbouw van neuronen. Volgens hen is er met dit onderzoek een verband aangetoond tussen de hippocampus - verantwoordelijk voor het geheugen - en bulbus olfactorius - verantwoordelijk voor de geur. In de wetenschap wordt namelijk aangenomen dat beiden weliswaar een rol spelen bij de aanmaak van neuronen, maar werden ze tot nog toe niet aan elkaar gelinkt.

Reageren via Facebook