Nieuws/ Dr. steeds vaker vrouw /reageer

door: Hugo Louter
over: wiskunde, geneeskunde, economie, rechten
op: 17 januari 2008

Steeds meer vrouwen voltooien een dissertatie en mogen zich doctor noemen. Mannen zijn nog steeds oververtegenwoordigd onder de 72.000 gepromoveerden in Nederland, maar aan die situatie zal een eind komen.
Uit onderzoek (pdf) dat het Centraal Bureau voor de Statistiek op 14 januari presenteerde, blijkt dat bijna de helft van de gepromoveerden jonger dan 35 jaar vrouw is. Bij de 55- tot 70-jarige gepromoveerden is dit slechts 20 procent.

Leeftijd en vakgebied

De grootste groep gepromoveerden is 35 tot 45 jaar. Van de personen die het afgelopen jaar gepromoveerd zijn, was 55 procent ouder dan 30 jaar. De helft van de mannen in deze laatste groep deed langer dan vijfenhalf jaar over hun promotie. Van de vrouwen was de helft na vierenhalf jaar al klaar. Een op de drie doctoren is gepromoveerd in de gezondheidszorg. Bijna 15 procent is gepromoveerd in de fysische wetenschappen, zoals natuurkunde, chemie of geologie.

Werkkring

Bijna negen op de tien gepromoveerden werkten, van wie 20 procent (13 duizend) als onderzoeker. Van deze onderzoekers was, net als van alle gepromoveerden, ongeveer 30 procent vrouw.
Gepromoveerde vrouwen hebben vaker dan andere werkende vrouwen een volledige baan. Van alle werkzame vrouwen werkte ruim 40 procent 30 uur of meer in de week. Van de gepromoveerde vrouwen is dit ruim 70 procent. Bij de mannen is dit verschil veel kleiner.

Dit bericht verscheen eerder op In feite

Reageren via Facebook

Reacties