Draadloze technologie voor te vroeg geboren baby's /reageer

Draadloze technologie voor te vroeg geboren baby

Te vroeg geboren baby’s hangen vol met elektrodes om de hartslag, het zuurstofgehalte in het bloed en de lichaamstemperatuur te bewaken. Vervelend voor de ouders om te zien, maar ook onpraktisch omdat de plakelektrodes regelmatig loslaten. Dat moet ook met draadloze technologie kunnen, aldus kinderarts en neonatoloog prof. dr. Sidarto Bambang Oetomo van het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven.

Ambient intelligence

Sinds een jaar is Bambang Oetomo ook hoogleraar aan de faculteit Industrial Design van de TU Eindhoven (TU/e). Daar houdt hij zich onder andere bezig met ‘ambient intelligence’ in de kindergeneeskunde: hoe je met intelligente meet- en observatiesystemen de zorg voor pasgeborenen kunt verbeteren.

Prematuren

Wanneer een kind geboren wordt na een zangerschapsduur van minder dan 37 weken, is er sprake van een premature baby. Over het algemeen zijn er bij kinderen die geboren zijn na 32 weken weinig ‘echte’ problemen te verwachten. Anders ligt dat voor kinderen die eerder zijn geboren, omdat in veel gevallen een of meerdere vitale organen dan nog onrijp zijn.

Dankzij de toegenomen kennis op het gebied van neonatologie zijn medici in Nederland in staat baby’s te behandelen en voor een groot deel te laten overleven, vanaf een zwangerschapsduur van 25 weken. Ter indicatie: een baby van 25 weken is ongeveer 35 centimeter en 700 gram.

Problemen van vitale organen

Premature baby’s worden nadat hun ademhaling is gestabiliseerd direct in de couveuse gelegd om het lichaam op de juiste temperatuur te houden. Er is dan al een infuus aangebracht om glucose toe te dienen.

Daarna krijgt de baby plakelektrodes op de borst voor bewaking van hartritme en longfunctie. Ook wordt een maagsonde aangebracht om voedsel toe te dienen. Om kort te gaan: een prematuur in de couveuse is volgeplakt met elektrodes en aangesloten op allerlei slangen om hem zo goed mogelijk te monitoren en daarmee in leven te houden.