Drie kwartier in de lucht op oliezaadgewas Camelina /reageer

Drie kwartier in de lucht op oliezaadgewas Camelina

Een Amerikaans straaljager heeft met succes zo’n 45 minuten gevlogen op een biobrandstof, gemaakt van een snelgroeiende lokale plant, de camelina.

Volgens de deskundigen verliep de vlucht met de F/A-18 Super Hornet fighter voorspoedig. De alternatieve vliegtuigbrandstof voldeed aan wat het testteam ervan verwachtte. De firma die de biobrandstof produceerde kan een contract tegemoet zien ter waarde van 2,7 miljoen Amerikaanse dollar voor de productie van 40.000 gallons van deze nieuwe brandstof.

United Airlines

Onlangs heeft ook een Airbus 319 van United Airlines een succesvolle testvlucht uitgevoerd met een mix van veertig procent synthetische en zestig procent conventionele vliegtuigbrandstof.

Het vliegverkeer voor passagiers en vrachten gaat in te toekomst meer gebruik maken van alternatieve brandstoffen. Dertien grote vliegtuigmaatschappijen, waaronder United Airlines, hebben een intentieovereenkomst ondertekend over de productie van synthetische vliegtuigbrandstof.

In een nieuw te bouwen fabriek wordt de huidige productiecapaciteit verdubbeld. Er zal naar verwachting 250 miljoen gallon synthetische vliegtuigbrandstof worden geproduceerd.

Ook biobrandstof voor Lufthansa

Vliegmaatschappij Lufthansa heeft aangekondigd binnen twee jaar commerciële vluchten te willen uitvoeren met biobrandstof. Deze stap heeft niet alleen te maken met afspraken over de CO2-uitstoot, maar is vooral bedoeld om de kosten van vliegtuigbrandstof te verlagen. De totale operationele kosten voor Lufthansa waren in het eerste kwartaal van 2010 bijna 45 procent hoger dan het eerste kwartaal van 2009.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Gerard Ringenaldus

Gerard Ringenaldus heeft - onder meer - een grote interesse in uitvindingen die de mens en het milieu dienen. Hij is in 1947 geboren, gehuwd, en had een carrière van 40 jaar bij de PTT (tegenwoordig Post NL) Na de VUT, is hij al meerdere jaren met pensioen.