Nieuws/ Drinkwater uit lucht /8 reacties

door: Robert Klep
over: duurzaam, milieu, consumenten, voedsel
op: 21 oktober 2008

Het Canadese bedrijf Element Four heeft een apparaat op de markt gebracht, de WaterMill (Watermolen), waarmee dagelijks tot 12 liter drinkwater kan worden geproduceerd uit lucht.

Hoe het werkt

Het apparaat zuigt continu lucht aan door een luchtfilter, laat de aanwezige waterdamp in de lucht condenseren op een koelelement, en zuivert vervolgens het water met behulp van een koolstoffilter. Daarna wordt het water door een ultraviolette sterilisator geleid, een methode die in Nederland ook door enkele waterleidingbedrijven gebruikt wordt.

Het resultaat is ongeveer 12 liter drinkwater per dag. Omdat buitenlucht tot 70 keer meer waterdamp bevat dan binnenlucht wordt het apparaat aan de buitenkant van een huis gemonteerd. Het voordeel hiervan is ook dat de binnenlucht niet extra droog wordt, iets dat voor luchtwegproblemen kan zorgen.

Minder afval

Het apparaat is ontwikkeld om zo energiezuinig mogelijk te werken, waardoor het produceren van een liter water enkele centen kost. Op locaties waar drinkwater voor het grootste deel uit plastic flessen komt, heeft een WaterMill een directe impact op de hoeveelheid plastic afval die geproduceerd wordt, en ook is het geproduceerde water goedkoper.

De WaterMill technologie kan opgeschaald worden zodat het kan worden ingezet voor agrarische doeleinden (voornamelijk druppelirrigatie), op locaties waar geen zoetwater ter beschikking is (bijvoorbeeld op zee), of waar de transportkosten van drinkwater te hoog liggen (afgelegen gebieden in bijvoorbeeld rampgebieden).

Wat de kosten van het thuisapparaat gaan worden, is nog niet bekend.

Reageren via Facebook