Dutch Design in de aanval /1 reactie

Dutch Design in de aanval

Gevoel voor modern drama, of een smakeloze marketingstunt? Hoe dan ook een geslaagde aandachtstrekker. Het Nederlandse architectenbureau MVRDV is onder vuur komen te liggen voor zijn ontwerp van twee aanpalende woontorens in Seoul, de hoofdstad van Zuid-Korea, die halverwege is verbonden door een constructie die op een explosie lijkt.

En het valt moeilijk te ontkennen, het ontwerp heeft nogal wat weg van de ingestorte New Yorkse Twin Towers op het moment dat er twee vliegtuigen in vliegen. Maar toch is dat wat de ontwerpers doen, ontkennen dat er enige overeenkomst is tussen hun ontwerp en het meest gekozen beeld van het drama in de ochtend van 11 september 2001, als gevolg waarvan zeker 2974 mensen hun leven verloren.

Verrast

Twin-Towers under attack“We zijn zeer verrast door de reacties die dit ontwerp heeft veroorzaakt,” aldus woordvoerster Isabel Pagel op Co.Design. “We hadden niet de intentie om een gelijkenis met 9/11 te maken, of iemands gevoelens te kwetsen.”

Het ontwerp “The Cloud” bestaat uit twin towers-achtige woontorens die halverwege zijn verbonden met twee constructie ‘wolken’, en creëren zo het beeld alsof de gebouwen aan het exploderen zijn. “Meer het hoofdkwartier van Al-Qaida,” schrijft een commentaar. “Smakeloos, kwetsend, dom,” zijn een paar andere reacties. Maar niet alleen negatief, ook: “creatief, moedig, realistisch, gevoel voor de tijd.”

Volgens MVRDV is The Cloud ontworpen op basis van parameters zoals zonlicht, buitenruimte, kwaliteit van leven voor de inwoners en de stad. “Het is een van de vele projecten waar MVRDV experimenteert met een verhoogd niveau van de stad, om de vaak eenzame typologie van de wolkenkrabber opnieuw uit te vinden.” Pikant is dat The Cloud zal worden gebouwd binnen de Youngsan Dream Hub, een complex waarvan een groot deel is ontworpen door Daniel Libeskind, de oorspronkelijke architect van het vernieuwde World Trade Center complex.

Dat MVRDV niet onschuldig is of naïef, mag blijken uit de opmerking die MVRDV ontwerper Jan Knikker maakte in het Algemeen Dagblad: “Ik moet toegeven dat wij ook even aan 11 september 2001 dachten.” Om er aan toe te voegen. “Maar het is niet de bedoeling een associatie met de aanslagen neer te zetten.”

Shockeren

MVRDV heeft er een handje van te shockeren. Voor de Make It Right Foundation, waarmee onder andere Brad Pitt geld ophaalt om slachtoffers van orkaan Katrina aan een nieuw huis te helpen, ontwierp het bureau huizen met gebogen dubbele of wegschietende hoeken, alsof er een sterke wind de huizen omver wil blazen.

Nuclear Energy van Henry MooreVoor dit ontwerp werd het bureau in de VS aangeklaagd. Niet uitgesloten is dat dit met The Cloud ontwerp ook gaat gebeuren. Hetgeen iedereen met een diepe verontwaardiging en even diepe geldbuidel vrij staat, maar een bewijs van selectieve verontwaardiging is het op zijn minst.

De Britse kunstenaar Henry Moore werd geen strobreed in de weggelegd toen hij zijn eerbetoon aan het Manhattan Project onthulde. Zijn bronzen Nuclear Energy staat sinds 1967 op de campus van de Universiteit van Chicago, neergezet ruim twintig jaar nadat dankzij het Manhattan Project meer dan 500.000 menzen het leven verloren met de Amerikaanse atoombommen op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. Misschien is MVRDV een paar jaar te vroeg.

Reageren via Facebook

Over Marco van Kerkhoven

Marco van Kerkhoven is bioloog, journalist en onderzoeker bij het Kenniscentrum Communicatie en Journalistiek van Hogeschool Utrecht. Hij doet promotieonderzoek naar nieuwe media businessmodellen.