Duurzaam witwassen? /5 reacties

Ecoballs™

De ecoballs™ van het bekende merk Ecozone worden verkocht in een set van twee met extra navulverpakkingen. Voor het product moet in de winkel €17,95 worden afgerekend. De complete set gaat dan gemiddeld 150 wasbeurten mee. Hierbij is ingecalculeerd dat er soms twee ecoballs™ moeten worden gebruikt als bijvoorbeeld zoonlief weer eens is wezen voetballen en de broek vol heeft zitten met moeilijk te verwijderen grasvlekken.
De ecoballs™ werken niet met keramische balletjes. Ze zijn gevuld met korrels waarin ondermeer zouten zitten. De zouten lossen in elke wasbeurt een beetje op. Maar de milieubelasting van de ecoballs is veel minder dan bij gebruik van traditionele wasmiddelen. Voor heftig vervuilde kan ook Pure Oxy Whitner of vlekverwijderaar worden gebruikt bij de was.
De ecoballs™ werken niet goed samen traditionele wasmiddelen. Het wordt dan ook aangeraden de wasmachine voor het eerste gebruik met ecoballs™ te reinigen door een lege was op 90 graden te draaien. Daarna levert re duurzame wasbeurt met dit product levone was op die ruikt naar…niks. Geen parfum, maar ook geen nare lucht.

Oordeel

Volgens Hans Fraaije, hoogleraar fysische chemie aan de universiteit van Leiden, zijn producten op basis van keramische balletjes complete oplichting: “Met keramische balletjes kan men geen hydroxyl-ionen produceren.” Dat de kleding toch schoont lijkt te worden, komt doordat de vuile was doorgaans eigenlijk helemaal niet zo vuil is. Wat beweging en een beetje water zijn vaak voldoende om textielproducten te reinigen.De makers van de ecoballs™ komen met een onderzoeksrapport uitgevoerd door het onafhankelijke testbureau Intertek Milton Keynes, waaruit het wetenschappelijk bewijs van de door hun gebruikte techniek blijkt.
Onzin of niet, de wasballenhype veroorzaakt duurzaam wasgedrag. Als elk Nederlands gezin eraan zou meedoen dan is er, gezien bovenstaande cijfers, een behoorlijk milieuwinst te halen. De ecowasbal® scoort qua aantal wasbeurten per gekocht pakket het beste. Maar daar moet ook meer geld voor worden neergeteld. Daarnaast wordt de on-Nederlandse futuristische vormgeving gecompenseerd door de nuchtere en eenvoudige verpakking. Een slimme marketing truc!
De goedkopere ecoballs™ gooien het over een hele andere boeg. De Amerikaanse presentatie, de Engelstalige bijsluiter, bijgevoegde vlekkenverwijderaar en navulverpakkingen doen wat vreemd aan. De gebruikte wastechnologie is echter geheel uniek en de mogelijke milieuwinst groot.

EDIT: Artikel aangepast op basis van gegevens van Maarten van der Linden, importeur Ecoballs.

Reageren via Facebook

Over Thies Timmermans

Thies Timmermans (1979) studeerde in 2006 af aan de faculteit industrieel ontwerpen aan de Technische Universiteit in Delft. Tijdens zijn studie ging zijn interesse vooral uit naar het sociale aspect voor productontwerpen.

Thies is mede-eigenaar van het Amsterdamse ontwerpbureau IDEAL&CO. Als duurzaam productontwerper houdt hij zich bezig met mobiliteit, sociale innovatie en technische ontwerpen. Daarnaast schrijft hij voor diverse magazines over duurzaamheid en innovatie.

Meer informatie over zijn projecten en verhalen kun je vinden op zijn website [url=http://www.flo-design.nl]www.flo-design.nl.