Duurzame energie wil maar niet doorbreken /1 reactie

Tot nu toe breekt zonne-energie volgens Van Vliet in Nederland niet door “omdat er geen structurele ondersteuning is, geen duidelijkheid, geen eenvoudige regeling waarmee mensen uit de voeten kunnen en geen garantie dat een regeling langere tijd van kracht blijft”. De Zonvogel handelt buiten de overheid om: deelnemers worden mede-eigenaar van de zonnepanelen die de coöperatie op allerlei daken in het land neerzet. “Dat levert hun een aardig rendement op”, aldus Van Vliet.

Lastig

Met het geringe aandeel duurzame energie is Nederland in Europa al jaren een van de slechtst presterende landen; van de vijftien ‘oude’ EU-landen scoren alleen België, Luxemburg en Groot-Brittannië lager. Zweden en Finland gaan Europees aan kop. In Zweden was drie jaar geleden al bijna 30 procent van het energieverbruik duurzaam te noemen. Zweden produceert veel energie uit biomassa, maar ook uit waterkracht.

Nederland heeft de komende jaren nog het nodige werk te doen: het kabinet wil het aandeel duurzame energie in 2020 hebben opgekrikt naar 20 procent van de gehele energievoorziening. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) waarschuwde in februari al dat dat in het huidige tempo wel eens lastig kon worden.

Ook gepubliceerd op duurzaamnieuws.nl en wiegtotwieg.nl.

Reageren via Facebook

Over Martine Postma

Martine Postma is freelance journalist. Ze schrijft over duurzaamheid en milieu. Daarnaast organiseert ze activiteiten om duurzaamheid op lokaal niveau te bevorderen. Ook verkoopt ze duurzame producten via www.wiegtotwieg.nl