E-afval te vaak nog gewoon de afvalbak in /reageer

Dumpen

Zo blijkt uit onderzoek van de VROM-Inspectie dat via de havens van Rotterdam, Antwerpen en andere Europese steden containers vol elektronisch afval zonder vergunning verscheept worden naar Aziatische en Afrikaanse landen. Daar worden de kostbare stoffen zoals goud, koper en aluminium uit oude computers en gsm’s gehaald door kinderen en arbeiders zonder lichaambescherming. Bij de verwerking komen giftige stoffen vrij zoals broomhoudende vlamvertragers (stoffen die voorkomen dat producten snel vlam vatten en de verspreiding van het vuur vertragen) en pvc.

Greenpeace

Kinderarbeid

In Congo werken ongeveer 50.000 kinderen aan de delving van kobalt. Dit metaal is bestemd voor mobiele telefoons, laptops, en mp3-spelers. Dat blijkt uit een rapport van de Zweedse organisatie Swedwatch, die zich richt op betrekkingen tussen het Zweedse bedrijfsleven en ontwikkelingslanden. Swedwatch is lid van Make IT Fair, een internationale organisatie die wil dat elektronicabedrijven als Philips, Nokia en Sony ‘eerlijke grondstoffen’ voor hun producten gebruiken.

Greenpeace wil dat elektronicabedrijven schonere producten maken. De giftige stoffen moeten er zoveel mogelijk uit, en bedrijven moeten zelf voor de verwerking van afgedankte producten zorgen. In de Guide to Greener Electronics maakt de milieuorganisatie elke drie maanden bekend hoe computerfabrikanten scoren op milieugebied. In de laatste uitgave (van 27 november jl.) is Nokia, de Finse fabrikant van mobieltjes, van de eerste plaats naar de negende gezakt. Volgens Greenpeace deugt het inzamelsysteem van Nokia niet. In vijf van de zes landen in Europa met inzamelpunten konden geen oude mobieltjes worden ingeleverd.

Ranglijst

“Wij zijn trots op ons duurzame beleid, maar met Greenpeace verschillen we van mening op sommige punten.”

Philips, voor het eerst opgenomen in de ranglijst van Greenpeace, komt niet verder dan plaats 17, de op één na laatste positie. Philips, ook lid van het VN-programma StEP, doet volgens Greenpeace te weinig aan het uitbannen van pvc en broomhoudende vlamvertragers en neemt geen verantwoordelijkheid voor afgedankte Philips-producten. “We zijn niet blij met deze lage plaats”, zo reageert een woordvoerder van Philips. “Wij zijn trots op ons duurzame beleid, maar met Greenpeace verschillen we van mening op sommige punten.”

Zo is Philips voorstander van een collectief recyclesysteem waarin het bedrijfsleven en de overheid samenwerken. “Voor de consument is dat veel praktischer. De mening van Greenpeace is niet zaligmakend. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden.”

Verantwoordelijkheid

Greenpeace vindt schoon produceren en de eigen verantwoordelijkheid van producenten voor het inzamelen van afval belangrijker dan collectieve recycling. Jaco Huisman is het daar niet mee eens. “Ik ben blij met de aandacht die Greenpeace voor het probleem van computerafval genereert, maar wat Greenpeace wil is de afvalfase de ontwerpfase laten beïnvloeden. Dat werkt simpelweg niet. Producten komen vaak pas na jaren terug. Zo’n investering in een andere productiemethode zal door producenten niet worden gedaan omdat de investering pas veel te laat terugverdiend kan worden”, zegt Huisman.

Producenten hebben geen eigendomsrecht over verkochte apparatuur. Zij kunnen consumenten niet dwingen om afgedankte apparaten terug te brengen. “Het is bovendien ook heel erg duur om producten op merknaam uit te sorteren”, zegt hij.