Nieuws/ E-shoppen met je paspoort /1 reactie

door: Redactie Sync
over: informatica, software, consumenten, e-commerce
op: 17 december 2008

Met een simpele kaartlezer kan op iedere pc de chip in een paspoort worden uitgelezen. Met dat gegeven heben de onderzoekers Martijn Oostdijk en Dirk-Jan van Dijk van het Telematica Instituut een systeem ontwikkeld waarmee op internet transacties zijn uit te voeren.

De onderzoekers gebruiken nieuwe software en de openbare informatie over de beveiliging van paspoorten. Door je op internet met behulp van je paspoort te identificeren kan volgens de opdrachtgever van het onderzoek, Stichting NLnet, identiteitsfraude worden tegengegaan.

‘Met onze software kan een zogenaamde identity provider - een vertrouwde partij - iemand op basis van zijn paspoort een digitale identiteit geven,’ legt onderzoeker Oostdijk uit. ‘Met zijn paspoort in de hand kan de internetter vervolgens bij een webwinkel aankloppen.’ De koper blijft baas over z’n eigen gegevens en kan het proces op elk moment afbreken. Het proces is bedoeld als extra bewijs.

Extra check

Het voordeel van het nieuwe systeem is dat een websurfer, die vaak creditcardgegevens, en wachtwoorden en gebruikersnamen moet achterlaten, minder risico loopt dat met zijn gegevens aankopen worden gedaan door anderen. Er moet immers een extra check worden gedaan.

Paspoorten kunnen ook worden gestolen, daarom is het paspoort op zich als enige identificatiemiddel niet geschikt, vindt Oostdijk. ‘De combinatie van wachtwoord en paspoortinformatie zou simpele vormen van identiteitsdiefstal tegen kunnen gaan,’ denkt Michiel Leenaars, directeur strategie van Stichting NLnet.

Volgens Oostdijk is het systeem geschikt voor allerlei vormen van identificatie. ‘Het gaat immers niet altijd om aankopen. Het systeem kan bijvoorbeeld een rol spelen bij veilig internetten door kinderen, of het inzien van je patiëntendossier.’

Alleen al in de Verenigde Staten bedroeg de schade van identiteitsfraude vorig jaar naar schatting 40 miljard dollar. Op dit moment beschikt iets minder dan de helft van de Nederlanders over een paspoort of identiteitskaart met chip. In 2011 is dat voor iedereen het geval.

Reageren via Facebook