'Echte duurzaamheid komt uit het hart' /1 reactie

De CO2-uitstoot van je bedrijf omlaag brengen. Fair trade-koffie schenken. De thermostaat lager zetten. Het zijn op zich prima maatregelen, vindt Willem Ferwerda, directeur van de Nederlandse tak van natuurbeschermingskoepel IUCN. “Maar echte duurzaamheid moet óók uit je hart komen.” Dat is de plek waar de denktank Binnenkant van Duurzaamheid het thema probeert te verankeren.

De Binnenkant van Duurzaamheid was een klein jaar geleden de titel van een symposium, georganiseerd door het Natuurcollege. Deze organisatie, opgezet door prinses Irene, spant zich in om mensen weer bewust te maken van hun band met de natuur. “Want mensen in onze maatschappij zijn vaak helemaal losgekoppeld van de natuur”, vertelt Ferwerda, die naast zijn baan bij IUCN bestuurslid is van het Natuurcollege.

Hij signaleert een tegenstrijdigheid in de omgang met de natuur. “In hun vrije tijd houden mensen van wandelen, zijn ze lid van organisaties als het Wereld Natuur Fonds en zijn ze vóór behoud van schone lucht, schoon water en biodiversiteit. Maar door de week kunnen diezelfde mensen beslissingen nemen die daar afbreuk aan doen.” Ferwerda benadrukt dat hij het niet alleen heeft over mensen aan de top, maar ook over gewone burgers. “Mensen kunnen lid zijn van allerlei milieuclubs, en tegelijkertijd producten kopen die het milieu schade toebrengen, zoals niet-biologisch vlees.”

Ecologisch draagvlak

Hoe die tegenstrijdigheden naast elkaar kunnen bestaan? Dat komt volgens Ferwerda doordat veel mensen het contact met de natuur niet meer vóelen. “Wij ontkennen dat ons economische systeem gebaseerd is op ecologisch draagvlak. We lijken niet te willen weten dat dat systeem niet kan bestaan zonder de natuur.”

Het Natuurcollege stelt zich ten doel om dat besef te laten doordringen. Daartoe is na het symposium van vorig jaar een denktank opgericht. Onder de noemer Binnenkant van Duurzaamheid proberen de leden, zoals Ferwerda zegt, “het lastige onderwerp van contact met de natuur op een persoonlijke manier te bespreken”. De denktank kent drie groepen: een met mensen uit het bedrijfsleven, een met wetenschappers en een met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. Ook de politiek is geïnteresseerd: prinses Irene en consorten waren onlangs in de Tweede Kamer om over de kwestie te praten.