Draaiend elektron in een doosje belooft kwantumcomputer /reageer

Draaiend elektron in een doosje belooft kwantumcomputer

Onderzoekers uit de groep van prof.dr.ir. Lieven Vandersypen bij het Kavli Instituut voor NanoScience aan de TU Delft zijn erin geslaagd om de magnetische spin van een elektron langere tijd in stand te houden. Het is weer een kleine stap dichterbij de kwantumcomputer.

‘Voor een kwantumcomputer zijn vier bouwstenen nodig’, doceert Vandersypen. ‘Je moet een kwantumbit kunnen initialiseren, uitlezen en gecontroleerd omschakelen. Dat beheersten we in Delft. Ten vierde moet je in staat zijn die qubits te koppelen. Dat kunnen ze in Harvard, en ons zal het binnenkort ongetwijfeld ook lukken. Dan gaan we proberen alle vier de bouwstenen in één experiment samen te brengen.’

Vandersypen studeerde werktuigbouw in Leuven, met een fascinatie voor microscopisch kleine machientjes. Tijdens een periode aan Stanford raakte hij echter geïnteresseerd in kwantummechanica. Toen zijn begeleider daar vertrok naar IBM, ging hij mee om een kwantumlaboratorium te helpen opzetten. Daar werkte hij mee aan de eerste echte kwantumberekening, de factorisatie van het getal vijftien. De door IBM gebruikte methode met kernspins zat echter op een dood spoor.

Vandersypen wilde echter terugkeren naar Europa. Hij koos voor de TU Delft. ‘Wat mij aantrekt in de kwantuminformatica is dat het drie uiterst fundamentele vakgebieden in zich verenigt’, zegt hij. ‘Dat is natuurlijk de kwantummechanica, maar daarnaast de complexiteitstheorie, die zich bezig houdt met de inherente complexiteit van wiskundige problemen, en de informatietheorie. Die laatste gaat bijvoorbeeld over hoe je een signaal overbrengt ondanks ruis in de omgeving.’

Kwantumdot

Vandersypen is gespecialiseerd in spinnende elektronen in kwantumdots. Dit is één manier om een qubit te maken, er zijn er vele meer. Een kwantumdot is een ‘doosje’ waarin een enkel elektron gevangen gehouden wordt. De Delftse variant daarvan bestaat uit een laagje galliumarsenide van enkele nanometers dik. Elektronen kunnen alleen in dat platte vlak bewegen. Boven dat vlak hangt een aantal elektroden, die precies één elektron per kwantumdot op zijn plaats vastpinnen.