Column/ Een frisse wind: China als innovator? /2 reacties

Column: Michiel Markusse

Foto van de auteur

Michiel Markusse (1980) woont sinds 2004 in Shanghai (China) en heeft daar zijn eigen bedrijf opgericht, GlobalMatch, dat zich richt op het ondersteunen van Nederlandse MKB bedrijven die de stap naar China willen maken, zowel voor het opzetten van lokale vertegenwoordiging als voor het opzetten van directe inkoop- en productietrajecten.

Zomer in Shanghai: het is weer erg warm. Gisteren werd het jaarrecord van vorig jaar al geëvenaard (38.6 graden C), en de zomer is pas net begonnen. In Shanghai, en ook andere delen van China, betekent dat piekuren voor de electriciteitscentrales, vanwege enorm aircogebruik. In dit geval: het piekverbruik in Shanghai alleen was gisteren zo’n 20 miljoen kilowatt, alweer 500.000 Kw meer dan het piekverbruik vorig jaar. De toenemende welvaart en de immer groeiende economie leidt tot ongelooflijke vraag naar energie. En die energie moet schoner, beseft ook de overheid.

Eerst even wat achtergrondinformatie. China, de op een na grootste energieproducent en energieverbruiker van de wereld, haalt momenteel het overgrote deel van haar energie uit de meest vervuilende bron van allemaal: steenkool. Waarom? Het is zo’n beetje de enige natuurlijke reserve die China in overvloed heeft. Van China’s totale energieverbruik wordt ongeveer tweederde opgewekt uit deze dikke-rookwolken-veroorzakende steensoort, voor electriciteitsopwekking is dat zelfs drievierde. Het is dan ook niet gek dat in de omgeving van steenkoolverwerkende centrales duidelijk zictbaar is hoe smerig alles is: rivieren zijn daar zwart, bewoners sterven daar bovengemiddeld veel aan longkanker, en er gaan verhalen dat in sommige steden in het noorden er wel eens zwarte sneeuw valt.

Tijd voor een frisse wind

Ironisch? Vertaling: 'Bescherm het Milieu!Genoeg reden dus om te investeren in schonere energie, en de overheid maakt daar goede vorderingen. In 2005 heeft de overheid een wet goedgekeurd die moet zorgen dat in 2020 minstens 10% van alle energie komt uit duurzame bronnen zoals water (bijvoorbeeld de Drie Kloven Dam), zon (veel gezinnen hebben privé zonnepanelen die thuis water opwarmen) en wind. Dat is het leuke aan duurzame energie: dat is ook in China haast onbeperkt aanwezig! Wind zal altijd waaien, water altijd stromen en zon altijd schijnen. De meeste kansen voor China lijken hier te liggen in windenergie: China heeft uitgestrekte vlaktes die uitermate geschikt zijn het ontwikkelen van enorme windparken. Alleen al in Shanghai worden momenteel 2 windparken gebouwd, met een totale capaciteit van 21 megawatts. Ook op bredere schaal slaat het aan: in Guangzhou (zuid-china) en verscheidene projecten in Noord-China stromen de miljarden investerings dollars binnen.
De meeste kansen voor China lijken te liggen in windenergieHet mooie is dat China, in tegenstelling tot wat iedereen denkt, enorm aan het innoveren is. Zo hebben ze recentelijk het MagLev Windturbine systeem gepresenteerd. Dit systeem, dat gebruikt maakt van magnetic levitation (magnetisch zweven), zou resulteren in dramatisch lagere operationele kosten bij windmolenparken – tot wel 50% lager. Daarnaast is dit systeem geschikt om al stroom op te wekken vanaf windsnelheden van 1.5 m/s, wat lager is dan de bestaande systemen. Geen kopieerpraktijken dus, maar daadwerkelijke technologische innovaties!

Hoe vervuilend en ouderwets China’s huidige energie-systeem is, zo geavanceerd zijn dus de ontwikkelingen in diezelfde branche. En dat is het mooie in China, waar de macht en financiele armslag van de overheid meer dan toereikend is om nieuwe technologieën a) te ontwikkelen, en b) economisch haalbaar en toepasbaar te maken. Nu eenmaal de keuze is gemaakt om in duurzame energie te investeren, dan kun je er van uitgaan dat het ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Er zijn er nog vele nodig, maar de eerste stappen worden zeer duidelijk gezet. Binnen afzienbare tijd is China de voorloper op gebied van duurzame energie!

Reageren via Facebook