Een Nederlands huishouden verbruikt 1276 energieslaven (deel 1) /reageer

Een Nederlands huishouden verbruikt 1276 energieslaven (deel 1)

Als ik vanavond mijn playstation opstart, stappen er in de energiecentrale niet tien mensen in een groot looprad. En toch vind ik het fijn om te denken dat het wel zo is. Mijn eigen energieslaven die de energie voor mijn plezier opwekken.

De energieslaaf is een mooie manier om aan te geven over hoeveel energie we tegenwoordig beschikken. Buckminster Fuller rekende ooit uit dat een soldaat in een jaar ongeveer 37.5 miljoen voet-pond aan werk kan verzetten. Voor normale mensen: ca. 50,8 MegaJoule aan energie. Uitgaande van zo’n 1440 gewerkte uren per jaar levert een energieslaaf dus 9.8 Watt (1 Watt is 1 Joule per seconde). Dus voor mijn ca. 100 Watt gebruikende playstation moeten er tien slaven dat rad in. En nog eens zeven à acht voor mijn LED-tv. En doorlopen een beetje!

Vijftig slaven per persoon

Alle huishoudens in Nederland samen gebruikten in 2010 479 PetaJoule aan energie. Een getal dat mij niets zegt. 1276 energieslaven per Nederlands huishouden snap ik wel. Dat zijn meer mensen dan de hofhouding van Louis XVI. Gemiddeld leven we in Nederland als koning in Frankrijk.

Fuller ging in zijn berekeningen uit van slaven die bij je thuis werken en kwam op vijftig slaven per persoon (in Amerika, in de jaren vijftig). Ik ga uit van slaven in de centrale die energie voor je opwekken. Het grote verschil zit hem in Fullers aanname dat slechts 4% van ons energieverbruik “nuttig” is en dat energie van slaven wel 100% nuttig besteed wordt. Ik maak die aanname niet en ga ervan uit dat we met slaven-energie net zo onzorgvuldig omspringen als met alle andere energie.

Wat is het probleem

In 2010 was het totale verbruik van de Nederlandse economie 2265 PetaJoule. Dat zijn 44 miljard energieslaven om ons land draaiend te houden. Als we alle energie die in Nederland gebruikt wordt door energieslaven zouden laten leveren, hebben we zeven keer de wereldbevolking aan slaven nodig.

De vraag is natuurlijk: ja, en? is dat een probleem? Op zich niet. Het is de manier van energieproductie die een probleem vormt. Onze huidige energie is grotendeels afkomstig van de verbranding van fossiele brandstoffen (olie, gas, kolen). De twee grote problemen daarmee zijn: 1- het kan op en 2- verbranding leidt tot klimaatproblemen.

Eerlijk

De eindigheid van de voorraad fossiele brandstoffen is een precair issue. Bedrijven en landen hebben allerlei belangen om niet eerlijk te rapporteren over de daadwerkelijk bekende hoeveelheid olie (en kolen en gas) in de grond. Maar zelfs de meest (onrealistische) rooskleurige schattingen gaan ervan uit dat er niet meer dan honderd jaar aan fossiele brandstof over is.

De klimaatproblemen van (de verbranding van) fossiele brandstoffen zijn waarschijnlijk urgenter. Als we niet binnen één generatie de uitstoot van CO2 gigantisch weten terug te dringen kunnen we onze koninklijke levensstijl ook wel opgeven.

Beide problemen leiden tot twee mogelijke oplossingsrichtingen: Zuiniger met energie omgaan, of energie op een andere manier gaan produceren.

In mijn volgende blog: waarom dat (nog) niet gebeurt.

Ook interessant:

De energiecentrale op zout en zoet water
Aerodynamische vrachtwagen rijdt zes procent zuiniger
Nieuwe oplaadbare batterij gaat tien keer langer mee

Reageren via Facebook

Reacties

Over Rolf Hut

TU Delft-onderzoeker Rolf Hut bouwt goedkopere versies van meetapparatuur, met in massa geproduceerde onderdelen uit bijvoorbeeld consumentenelektronica. Rolf praat en blogt graag over het raakvlak tussen nerd- en geekonderwerpen, wetenschap en de maatschappij. Volg hem ook op Twitter.