Eén op 50 zwangeren met Mexicaanse griep in problemen /17 reacties

Eén op 50 zwangeren met Mexicaanse griep in problemen

Er heerst bij velen een hoop onduidelijkheid over de werkelijke risico’s van de Mexicaanse griep. Voor zwangere vrouwen die verder gezond zijn, is het vaak niet helder waarom zij tot een risicogroep zouden behoren. Wetenschapsjournalist Eveline Thoenes dook de wetenschappelijke literatuur in en zette de feiten op een rij.

Koorts bij zwangere vrouwen kan leiden tot geboorteafwijkingen en soms zelfs tot vroegtijdige weeën. Maar belangrijker nog is dat zwangere vrouwen in ernstige ademnood kunnen komen door een virale longontsteking die veel voorkomt bij de Mexicaanse griep.

Ademnood

Doordat de baby in hun buik ruimte inneemt, hebben zwangeren van nature al een lagere longcapaciteit, terwijl ze ook nog eens meer zuurstof nodig hebben dan normaal. Ze ademen namelijk niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de baby. Daardoor raken zwangere vrouwen, zeker in de laatste maanden, sowieso al sneller buiten adem en ervaren zij vaak benauwdheid. Met een longontsteking daarbovenop, kan deze kortademigheid levensbedreigend worden. De longblaasjes vullen zich dan namelijk met slijm, waardoor er minder lucht in kan. De enige remedie is dan een keizersnede om meer ademruimte te maken, of het kind al levensvatbaar is of niet. Vervolgens wordt kunstmatige beademing toegepast.
Zwangeren hebben bij alle soorten griep meer kans op dit soort complicaties dan niet-zwangeren en in het verleden is gebleken dat hun sterftecijfer daarbij vier keer zo hoog ligt als voor andere vrouwen, meldt een onderzoek in The Lancet uit januari 2008.

Gezonde zwangeren toch op IC

Het RIVM meldde eind vorige week dat er tot 18 november in Nederland in totaal 1270 patiënten met Mexicaanse griep zijn opgenomen in het ziekenhuis en dat er 28 zijn overleden. Bij 60% van de opgenomen patiënten en bij 89% van de overleden patiënten was sprake van onderliggende “medische problematiek”, waartoe ook zwangerschap wordt gerekend.
Onder de opgenomen patiënten waren 37 zwangere vrouwen, waarvan de meerderheid in het laatste trimester van de zwangerschap zat. Van hen was 82% verder gezond. Vier belandden er op de Intensive Care (IC). Opmerkelijk is dat geen van die vier een andere aandoening had.