Een op vijf Nederlandse automobilisten laat partner het liefst thuis /reageer

Een op vijf Nederlandse automobilisten laat partner het liefst thuis

Maar liefst 21 procent van de Nederlandse automobilisten rijdt liever alleen dan met zijn of haar partner erbij. Dit blijkt uit onderzoek van RDWdata.nl onder 1.028 Nederlandse autobezitters, uitgevoerd door PanelWizard. Eenmaal zelf op de bijrijdersstoel, vindt een derde van alle ondervraagden het moeilijk om geen commentaar te leveren op de rijkunsten van zijn partner.

Opvallend genoeg vinden vooral vrouwen het vervelend wanneer hun partner over hun schouder meekijkt. Zo geeft maar liefst 26 procent van hen de voorkeur aan een ritje zonder bijrijders. Dit terwijl het vrouwen meer moeite (36 procent) kost om geen kritiek te uiten op de rijkunsten van hun partner dan mannen (dertig procent). “Over het algemeen rijden vrouwen een stuk voorzichtiger dan mannen”, zegt Peter Abrahamse, manager bij RDWdata. “Deze verschillende rijstijlen zorgen al snel voor ergernissen over en weer. Zo vinden mannen vaak dat hun vriendin wel wat vaker het gaspedaal in mag trappen. Aan de andere kant storen vrouwen zich aan het roekeloze rijgedrag van hun vriend. Het is goed dat partners elkaar hierop wijzen, maar doe dit niet te vaak en op een normale manier. Op een bemoeierige bijrijder zit namelijk niemand te wachten.”

Afleiding

Behalve de bemoeizucht van hun partner, zorgt ook afleiding voor veel onenigheid in de auto. Vooral mannelijke bestuurders (21 procent) zeggen dat hun partner hen regelmatig afleidt tijdens het autorijden. Onder vrouwen bedraagt dit percentage slechts twaalf procent. Een andere belangrijke bron van irritatie is navigeren. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst drie op de tien Nederlandse automobilisten weleens met zijn partner heeft geruzied over de juiste routebeschrijving. Opvallend genoeg blijkt dit voornamelijk voor te komen onder koppels jonger dan veertig jaar. Abrahamse: “Je zou verwachten dat jonge stellen als technative met de huidige middelen minder hoeven te kibbelen over de routeplanning. Ik vraag me af hoe zij het er vroeger vanaf zouden brengen, toen we nog met een kaartenboek en markeerstift naar Zuid-Frankrijk reden. Ik kan me nog wel herinneren dat we ineens op de drukke ring van Parijs zaten, terwijl we die juist probeerden te vermijden. Dat levert dan wel even irritatie op, zullen we maar zeggen.”

Vertrouwen

Uit het onderzoek blijkt verder dat een op de tien ondervraagden zijn auto niet toevertrouwt aan zijn partner. Vooral Limburgerse automobilisten (twintig procent) hebben liever niet dat hun wederhelft in zijn of haar auto rijdt. Wellicht dat eerdere gebeurtenissen hierbij een rol spelen, want voornamelijk Limburgers (acht procent) hebben hun partner weleens voorgelogen over autoschade en/of boetes. Over alle respondenten genomen bedraagt dit slechts vijf procent. “Verder valt het op dat vooral autobezitters jonger dan dertig jaar liever hun auto niet meegeven aan hun partner”, zegt Abrahamse. “Voor een aanzienlijk deel van hen betreft het waarschijnlijk hun allereerste auto. Ik begrijp dat je daar extra zuinig op bent. Toch is het belangrijk om ook je partner regelmatig te laten rijden. Want hoe vaker je autorijdt, hoe beter je erin wordt.”

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.