Een op vijf werkenden denkt niet gemist te worden door collega's /reageer

Een op vijf werkenden denkt niet gemist te worden door collega

Uit onderzoek van Acties.nl blijkt dat maar liefst één op de vijf werkenden ervan uitgaat dat ze niet worden gemist door hun collega’s, mochten ze vanaf morgen niet meer op hun werk verschijnen. Met een kwart zijn vooral mannen hiervan overtuigd. Vrouwen scoren met slechts zestien procent opvallend lager.

Een belangrijke aanleiding hiervoor lijkt een gevoel van nutteloosheid. Niet minder dan één op de negen ondervraagden heeft namelijk weleens het gevoel dat zijn of haar baan overbodig is. Dit lijkt vooral een gevolg te zijn van (te) weinig uitdaging. Zo stelt maar liefst vijftien procent van alle werkenden dat zij hun dagelijkse werkzaamheden ook in de helft van de tijd kunnen uitvoeren. Met negentien procent ligt dit percentage onder mannen bijna twee keer zo hoog (!) als onder vrouwen (tien procent).

“Het verbaast me dat zoveel mannen het gevoel hebben dat ze vervangbaar zijn”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “In het verleden heb ik weleens gewerkt voor organisaties waarbij ik niet meer dan een nummertje was. Maar zelfs daar had ik altijd het gevoel iets significants bij te dragen aan de organisatie. Of dit iets te maken heeft met de opkomst van het thuiswerken, durf ik niet te zeggen – maar opvallend is het zeker.”

Filmpjes kijken

Dat een groot gedeelte van de Nederlanders zich nutteloos voelt op het werk, lijkt vooral een gevolg te zijn van (te) weinig uitdaging. Zo stelt maar liefst vijftien procent van alle werkenden dat zij hun dagelijkse werkzaamheden ook in de helft van de tijd kunnen uitvoeren. Met negentien procent ligt dit percentage onder mannen bijna twee keer zo hoog (!) als onder vrouwen (tien procent). Mede hierdoor zegt niet minder dan één op de zes ondervraagden dagelijks gemiddeld langer dan twee werkuren aan niet-werkgerelateerde zaken te besteden. Wederom scoren mannen (achttien procent) hoger dan vrouwen (vijftien procent). Franke:“Gesprekken over voetbal bij het koffieapparaat, oude klasgenootjes opzoeken op facebook of grappige filmpjes kijken op dumpert. Er zijn mogelijkheden te over wanneer je even niet wil- of kan werken. Ik zie dit overigens niet als verslappen of je werk niet goed doen, maar juist als een manier om even te resetten om daarna weer lekker aan de bak te gaan. Omdat ik niet een persoon ben die acht uur aan één stuk productief kan zijn, verwacht ik dat ook niet van mijn medewerkers.”

Topje van de ijsberg

Wellicht vanwege een lager werktempo of een overvloed aan pauzes, vindt maar liefst acht procent van alle werkende Nederlanders dat zij momenteel te veel betaald krijgen. Onder mannen bedraagt dit zelfs tien procent. Toch lijkt dit slechts het topje van de ijsberg te zijn. Zo stelt niet minder dan 44 procent van alle ondervraagden dat het geen serieuze gevolgen voor hun organisatie heeft wanneer zij vanaf morgen niet meer op werk verschijnen. Franke: “Ik denk dat iedereen aan het einde van de zomervakantie weleens heeft overwogen om gewoon weg te blijven. Het lijkt mij persoonlijk een illusie dat niemand je mist of dat het geen gevolgen heeft voor je werkgever. Ook een bedrijf is in mijn optiek maar zo sterk als haar zwakste schakel.”

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.