Een op vijf werkenden vindt keuken op kantoor smerig /reageer

Een op vijf werkenden vindt keuken op kantoor smerig

Maar liefst 22 procent van de Nederlanders vindt de keuken van het bedrijf waarvoor ze werkzaam zijn smerig. Dat blijkt uit onderzoek van Keukenloods.nl onder duizend werkende Nederlanders. Een op vijf van de ondervraagden zegt de frustraties over de hygiëne van de kantoorkeuken wel eens te hebben geuit op collega’s.

Dertigers zijn het meest kritisch over de hygiëne in de bedrijfskeuken, ruim een kwart van hen bestempelt deze als smerig. “Een prettige werkomgeving stopt niet alleen bij het schoonmaken en -houden van je werkplek”, zegt Jeroen Langenberg van Keukenloods.nl. “Dit is echter wel een team effort en vraagt de inzet van alle medewerkers binnen het bedrijf. Om frictie tussen collega’s te voorkomen en ervoor te zorgen dat niet alles op de schouders van één persoon valt, raad ik organisaties aan hier duidelijke afspraken over te maken.”

Smerige kopjes

Dat duidelijke afspraken gewenst zijn, blijkt uit het feit dat driekwart van de ondervraagden zich ergert aan collega’s die smerige kopjes en borden op het aanrecht laten staan. Ook collega’s die aan het bureau eten zijn een doorn in het oog; maar liefst vijftien procent van de ondervraagden stoort zich hieraan. Deze ergernissen zorgen er mede voor dat een op de vijf werkenden weleens ruziemaakt met zijn of haar collega’s over de hygiëne van de bedrijfskeuken. Langenberg: “Onduidelijkheid leidt altijd tot ergernissen. Het is echter goed om te onthouden dat ieder persoon een eigen opvatting heeft van het bericht ‘opgeruimd’. Wat de een bestempelt als ontzettend smerig, ziet er voor een ander netjes uit. Het is belangrijk dit soort irritaties te bespreken, om zo onderling begrip te kweken.”

Vieze keuken is beperking

De gemoederen kunnen dus nogal hoog oplopen wanneer het gaat over de hygiëne en mogelijkheden van de keuken op het werk. Maar waarom vindt men dit dan een probleem? Een op de vijf werknemers zou willen koken op werk als ze deze mogelijkheid hebben. Langenberg: “Deze mogelijkheid wordt aardig ingeperkt als de keuken smerig is. Het wordt dan al een stuk minder aantrekkelijk een maaltijd te bereiden.” Opvallend is dat wanneer de optie er zou zijn, ruim een kwart van de werknemers zelfs bereid is om langer door te werken. Langenberg: “Het hebben van geen, of een vieze kantoorkeuken is eigenlijk niet meer van deze tijd. Met de ontwikkelingen op het gebied van flexibele werkdagen is de keuken bijna onmisbaar geworden binnen het bedrijfspand. Wanneer werknemers de mogelijkheid hebben later te beginnen en dus ook langer te blijven, is het wel wenselijk dat zij ook een avondmaaltijd kunnen bereiden. Ik verwacht daarom dat we in de toekomst steeds meer volledig uitgeruste bedrijfskeukens gaan plaatsen bij bedrijven.”

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.