Een op zes woningbezitters maakt zich zorgen over hypotheek /reageer

Een op zes woningbezitters maakt zich zorgen over hypotheek

Na jaren van ongekende groei, wordt 2023 een spannend jaar voor Nederlandse huizenbezitters. Koelt de overspannen woningmarkt verder af? Wat doen de energieprijzen, welke kant gaat de inflatie op en hoe ontwikkelt de hypotheekrente zich?

Uit onderzoek van Omniplan onder 1.118 huiseigenaren blijkt dat een op zes Nederlanders met een koopwoning zich zorgen maakt over zijn hypotheek. Met dertig procent zijn vooral jonge woningbezitters (tot veertig jaar) ongerust. Een belangrijke aanleiding lijkt een gebrek aan inzicht: 59 procent van alle Nederlanders zou om die reden graag meer zicht hebben op hun hypotheekproduct en de impact ervan op hun financiële toekomst.

Volgens Maarten Boddeus, Directeur Product en Markt van Omniplan vraagt dit om een andere manier van advies geven: “De afgelopen jaren hebben aangetoond dat er in korte tijd veel kan veranderen. De hypotheekadviseur van de toekomst beperkt zich daarom niet alleen tot incidentele ondersteuning bij de aanvraag en het afsluiten van een hypotheek, maar geeft zowel op de korte als de lange termijn doorlopend inzicht in ontwikkelingen die van invloed zijn op iemands financiële situatie. Daarbij horen in toenemende mate zaken als verduurzaming en continu inzicht in het netto besteedbaar inkomen. Wanneer je dat over een periode van tien, twintig of dertig jaar uittekent, geef je toekomstbestendig woonadvies.”

Verdere digitalisering

Om woningbezitters van toekomstbestendig woonadvies te kunnen voorzien, is het belangrijk dat hypotheekadviseurs over zoveel mogelijk data beschikken. Uit het onderzoek blijkt dat 42 procent van alle respondenten bereid is zijn persoonlijke data te delen wanneer dit leidt tot een beter financieel advies. Een op de drie van hen zou het zelfs prima vinden als het volledige hypotheektraject (van advies tot daadwerkelijk afsluiten) voortaan volledig digitaal plaatsvindt. Boddeus: “Ondanks dat de consument bereid is om al zijn gegevens te delen, staat data helaas nog steeds op veel verschillende plekken opgeslagen. Het vraagt om verregaande samenwerking binnen de keten om deze data toegankelijk te maken en tegelijkertijd de veiligheid te behouden. Alleen met goed inzicht in betrouwbare data, kun je écht van toegevoegde waarde zijn als woonadviseur.”

Over Omniplan

Omniplan is al meer dan vijfentwintig jaar de expert op het gebied van personal finance. De FinTech uit Amsterdam voorziet financieel dienstverleners van software om klanten te adviseren en inzicht te bieden in hun financiële toekomst. Naast een volledig en compliant hypotheekadvies, ondersteunt Omniplan met haar platform ook het reken- en advieswerk gedurende alle levensfases van klanten. Zo voorziet de adviseur zijn of haar klanten van het beste financiële advies. Omniplan werkt onder meer voor Rabobank, ING en Handelsbanken.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.