Een overnachting in de toekomst /reageer

Een overnachting in de toekomst
  • door: Redactie Sync
    over: gadgets
    op: 1 oktober 2014
  • Hotelkamers beschikken in de nabije toekomst over veel innovatieve technologieën

  • Volgens een onderzoek van Skyscanner transformeert de hotelkamer volledig

Hotelkamers transformeren in de nabije toekomst tot ware hi-tech paleisjes. In een onderzoek naar de toekomst van toerisme, uitgevoerd door reiszoekmachine Skyscanner, komt een interessante uiteenzetting aan innovaties in hoteltechnologie aan bod. Volgens futuroloog Ian Pearson, één van de onderzoekers die in het rapport van Skyscanner aan het woord komt, bestaat de toekomst uit onder meer hologrammen, 3D-printers en masserende hoofdkussens. Deze zullen de nu nog moderne tablets voor het bedienen van gordijnen, licht en temperatuur het nakijken geven.

De innovaties op een rijtje

Pearson stelt dat hotelkamers over een paar jaar onder andere zullen beschikken over kussens met ingebouwde elektronica die tijdens de overnachting het hoofd en de nek van de hotelgast masseren. Daarnaast beschikt de toekomstige hotelkamer over holografische systemen die 3D-projecties van familie en geliefden in de hotelkamer projecteren. Over een tijdje kan men zelfs rekenen op nachtkleding met sensoren die tijdens de overnachting de bloedsuikerspiegel van de hotelgast controleert zodat er de volgende ochtend een perfect ontbijtje geadviseerd kan worden. Ook de interactieve hotelkamermuur wordt in steeds meer hotelkamers geïmplementeerd. Op deze digitale muur kan de hotelgast via een speciale app heel gemakkelijk een familieportret of video-boodschap projecteren. De lijst houdt niet op.

Slimme spiegel

Naast de hotelkamers, zullen volgens het rapport van Skyscanner ook de badkamers een technologische revolutie ondergaan. Zo nemen cyberspiegelsystemen, die reeds ontwikkeld zijn, in steeds meer hotelbadkamers hun intrek. Deze innovatie ziet er uit als een doodnormale spiegel, maar is in een handomdraai om te toveren tot een touchscreen met beweegsensoren. Met deze ‘slimme spiegels’ kunnen hotelgasten tijdens het tandenpoetsen hun mail checken, het laatste nieuws volgen en door tal van apps scrollen. Daarnaast moet de installatie van 3D-printers in de badkamers het voor hotelgasten mogelijk maken om hun eigen zeep en tandpasta te printen.

Douchen zonder water

Anno 2014 kan men in een aantal hotelkamers al douchen met water waaraan vitamine C is toegevoegd. Weer andere hoteldouches verlichten het douchewater met gekleurde lampen voor een nog hoger wellness-effect. Deze luxe wordt overbodig als we straks kunnen douchen zonder water en het vuil van onze lichamen wordt geschud met geluidstechnologie. “Dit staat nog in de kinderschoenen”, aldus Martin Raymond, oprichter van The Future Laboratory, in Sp!ts. “Maar de techniek is er al. Prototypen voor wasmachines zijn al bekend. Het grote probleem is nu nog het effect van deze hoogfrequente geluiden op de trommelvliezen. Die kunnen eruit geblazen worden.”

Toepasbaar

Hoewel we gek zijn op nieuwe gadgets, blijft het voor toeristen toch het belangrijkst dat een hotelkamer betaalbaar is. Het is dus de vraag of we wel zitten te wachten op al deze nieuwe technologieën. Want voor wie zich realiseert dat men soms 150 euro per nacht kwijt is aan een hotelkamer waarin de technologie zich beperkt tot een werkende televisie, is het aannemelijk dat de kosten van een hotelkamer die je holografisch gezelschap kan houden aanzienlijk hoger zijn. Aan de andere kant zullen er zeker groepen zijn die deze innovaties omarmen en wel wat geld willen neerleggen voor een ‘overnachting in de toekomst’. Per slot van rekening was een tegenwoordig doodnormale functie als skypen ooit ook ondenkbaar.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.