Een plastic boot van plastic soep /1 reactie

Een plastic boot van plastic soep

Wat te doen tegen de plastic soep? Dat was de vraag die onlangs op Sync werd gesteld door blogger Siem Haffmans. Marius Smit, initiatiefnemer van Stichting Plastic Whale, komt met een ludiek antwoord. Hij presenteert een ontwerp voor een boot die volledig uit plastic afval is gemaakt. Smit is van plan om met de boot een rondreis door Nederland te maken, om zo bewustwording te creëren voor het probleem en tegelijkertijd oplossingen aan te dragen.

Herkenbaar plastic

Smit: “Wij willen laten zien dat plastic afval waarde heeft als grondstof. Dat je er dus ook een mooie boot van kunt maken. Ons idee is dat je iets van waarde niet achteloos weggooit. Als iedereen de waarde van plastic afval beter gaat inzien, zorgen ze er beter voor dat het niet meer verspild wordt en in de natuur terechtkomt. Zo willen wij een bijdrage leveren aan de oplossing van het probleem.”

Plastic Whale droomt van een boot die makkelijk en tegen lage kosten gebouwd kan worden, en per specifieke regio op eigen wijze toegepast kan worden. Voor de bouw wil Smit in ieder geval plastic tasjes, PET-flesjes en oude flessen shampoo en wasmiddel gebruiken. Smit: “Wij willen vooral plastics gebruiken die voor de consument herkenbaar zijn als dagelijks huishoudelijk afval, maar ook als vuil dat vaak in het water te vinden is.”

Het voorlopige ontwerp van de plastic boot

Vijf verschillende ontwerpers

Smit is op dit moment in gesprek met Mokum Mariteam om een plan te ontwikkelen voor de inzameling van plastic bij consumenten, bedrijven, scholen en instellingen. Mokum Mariteam heeft een speciale boot om goederen te vervoeren over de Amsterdamse grachten, het idee is dat deze boot ook voor de inzameling wordt ingezet. Het plastic dat wordt verzameld, zal gebruikt worden om de boot daadwerkelijk te bouwen.

Het ontwerp van de boot is niet van Smit zelf, zo vertelt hij in een toelichting op zijn plannen. Meerdere personen staan hem bij tijdens de ontwikkeling van het concept, waaronder vijf verschillende ontwerpers. Smit: “We zijn gaan sparren over de mogelijkheden en heb daarna vooral toegekeken en commentaar geleverd op de ontwerpen.” Het eerste resultaat is te zien op de foto. Wanneer de boot daadwerkelijk te water zal gaan, hangt af van het moment waarop de inzamelingsactie start.

Lees ook ons artikel over TerraCycle, dat net als Plastic Whale afval gebruikt als grondstof.

Reageren via Facebook

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.