Een sterkere klandizie door een succesvolle presentatie /reageer

Een sterkere klandizie door een succesvolle presentatie

Een presentatie is voor een ondernemer een uitgelezen kans om nieuwe klanten te winnen of om de binding met bestaande klanten te versterken. Sta je dus als ondernemer voor de uitdaging om een publiek toe te spreken? Maak er dan een succes van met de volgende tips.

Zorg voor een goede voorbereiding

Alles staat en valt met de voorbereiding. Weet je veel over het onderwerp en heb je de tekst goed in je hoofd geprent, dan sta je een stuk zelfverzekerder voor het publiek. Spreek vooraf ook de tekst hardop uit voor jezelf. Nog beter is het om voor een kritisch testpubliek alvast een generale repetitie te houden. Zo weet je waar je zwakke punten zitten en kun je deze nog bijschaven voordat je aan de echte presentatie begint. Voordat je je tekst gaat schrijven en sheets gaat maken, is het echter belangrijk om te weten wie je publiek is en welke toon je het beste kunt aanslaan. Het ene congres kan bijvoorbeeld formelere bezoekers hebben dan het andere. Ook is het belangrijk dat je kledingkeuze professioneel is en afgestemd op de gelegenheid. Verder is een presentatie een prima moment om promotiemateriaal zoals pennen, notitieblokken en bekers met het bedrijfslogo erop uit te delen. Zorg dat deze zaken inclusief je visitekaartje klaarliggen bij de zitplaatsen.

Go with the flow

De grootste kunst van goed presenteren is om de aandacht van het publiek vast te houden. Een stevige structuur van de presentatie zorgt ervoor dat de toehoorders de draad niet kwijtraken. Door feiten, illustraties, persoonlijke ervaringen en een vleugje humor met elkaar af te wisselen, blijft de presentatie levendig voor het publiek. Nog een belangrijk detail: zorg dat de flow van je presentatie niet wordt onderbroken door apparatuur die niet werkt. Test apparaten als beamers vooraf en lees de handleiding, zodat je weet hoe je ze moet bedienen. Niets is zo vervelend als je als toehoorder moet wachten, voordat de spreker eindelijk de volgende sheet op het scherm krijgt.

Laat een onuitwisbare herinnering na

De meeste zaken worden gedaan na afloop van de presentatie. Veel mensen komen dan nog met vragen of suggesties. Neem de tijd om ze te woord te staan. Zorg ook dat de mensen eenmaal thuis je onderneming niet vergeten door bijvoorbeeld handouts uit de delen of ze te verwijzen naar meer informatie op de website. Ook is een goede pitchtekst handig om jezelf na afloop overtuigend face-to-face voor te stellen bij de netwerkborrel. Om deze zelfverzekerd uit te spreken zal echter geen probleem vormen na een geslaagde presentatie.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.