Eerste biogasrotonde van Nederland voor Zeewolde /reageer

Eerste biogasrotonde van Nederland voor Zeewolde
  • door: Redactie Sync
    over: energie, duurzaam
    op: 13 maart 2012
  • Een lokale veeboer produceerde vorig jaar al tien miljoen kilowattuur elektriciteit uit biogas

  • Door de biogasrotonde wordt de productie van groene stroom meer dan verdubbeld

Met de aanleg van een vier kilometer lange pijpleiding voor biogas krijgt Zeewolde de eerste biogasrotonde (biogas-hub) van Nederland. Vorige maand begon de bouw van de biogaspijpleiding in opdracht van melkveehouderij Van Beek uit Zeewolde. Door de biogasrotonde wordt de productie van groene stroom bij de warmtecentrale van Essent meer dan verdubbeld.

Van Beek heeft al een 5,5 kilometer lange leiding voor biogas in bedrijf sinds begin 2009. Die leiding is aangelegd vanaf de mestvergister op zijn boerderij naar de warmtecentrale van Essent voor de Polderwijk. In die wijk worden al meer dan duizend woningen, scholen en een kerk verwarmd met groene warmte die vrijkomt bij het opwekken van elektriciteit uit biogas.

Vorig jaar produceerde de melkveehouder ongeveer tien miljoen kilowattuur elektriciteit uit biogas. Dankzij de nieuwe leiding kan de productie van groene stroom bij de warmtecentrale van Essent meer dan verdubbeld worden. De extra energie komt ook terecht in de Polderwijk, die de komende jaren doorgroeit naar 3.000 woningen.

Internationaal

Hoewel in de afgelopen jaren veel plannen voor biogashubs zijn gepresenteerd, heeft Zeewolde de primeur met de daadwerkelijke aanleg van de eerste biogashub. Het project heeft ook internationaal belangstelling. Vorig jaar werd in Parijs aan Essent en Van Beek de International District Energy Award uitgereikt.

Ook interessant:

De auto als elektriciteitscentrale
Nederland voorop met slimme energienetten
Een Nederlands huishouden verbruikt 1276 energieslaven
Eén aarde met 7 miljard inwoners; het kan, en ecologisch verantwoord

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.