Eerste handprothese met gevoel succesvol getest /reageer

Eerste handprothese met gevoel succesvol getest

In de Verenigde Staten zijn de eerste experimenten gelukt met een handprothese die mensen zonder handen of armen laat ervaren hoe het is om weer gevoel in de vingers te hebben.

De tastzintuigen op je vingers en handen zijn van essentieel belang voor het voelen, maar ook voor de fijne motoriek. Zonder die tastzintuigen is het niet mogelijk om bijvoorbeeld het ruwe oppervlakte van grint te voelen, of de zachte huid van een perzik. Maar ook kunnen mensen zonder fijne motoriek geen stukje fruit vasthouden en deze pletten. Motoriek heeft ook nog een andere functie: het beïnvloedt ook de perceptie van de wereld. Mensen die geen handen of armen hebben, hebben dan vanzelfsprekend ook geen tastzintuigen in het missende lichaamsdeel.

Hoe werkt het?

Bij het onderzoek werden er bij twee proefpersonen elektroden aangebracht in de bovenarm. De elektroden werden aangesloten op de zenuwknoop, waar normaal ook de zenuwen in de arm en hand uit voortkomen. De handprothese is een soort minicomputer, voorzien van verschillende druksensoren. Op de hand zitten meer dan tien druksensoren die verschillende data doorgeven aan de computer. De computer vertaalt dit naar een specifiek patroon van elektrische impulsen. De impulsen die de computer afgeeft, variëren in duur en intensiteit. Uiteindelijk stuurt de computer dit door naar de zenuw in de bovenarm, waarna de signalen naar de hersenen gestuurd worden en omgezet worden in gevoel. De proefpersonen gaven aan weer gevoel te hebben in hun arm, zonder vervelende tintelingen. Ook hadden de proefpersonen geen last van fantoompijn, iets waar ze eerder wel last van hadden.

Onderzoek naar protheses

Hoewel onderzoekers al ver zijn met onderzoek naar protheses, is er tot nu toe nog geen andere prothese geweest die de gebruiker ook de tastperceptie laat ervaren. De mechaniek wordt steeds beter, maar de protheses waren nog niet zover. Maar sinds het succesvolle experiment van een Amerikaans ziekenhuis in de staat Ohio is dit nu wel mogelijk. De twee proefpersonen gaven aan weer gevoel in hun hand of arm waar te nemen. Ze konden ook weer tikken, een constante druk uitoefenen en weer trillingen voelen. Tijdens het onderzoek kwamen de onderzoekers er ook achter dat ze het waarnemingsgebied konden veranderen, door de gemiddelde intensiteit van de stimulans te veranderen. Door het veranderen van de stimulatiefrequentie, konden ze invloed uitoefenen op de sensatiesterkte die de testpersoon ervoer. Proefpersonen waren hierdoor in staat om zelf de sterkte van hun prothese te bepalen en om zelf handelingen uit te voeren waarvoor een fijne motoriek vereist is. Het belangrijkste was nog wel dat ze weer gevoel kregen in hun arm en dat de fantoompijn verdwenen was.

Eerdere ontwikkelingen

Het is niet de eerste keer dat wetenschappers dichtbij het gevoel van de echte hand komen. Eerder ontwikkelde de TU Delft een kunstmatige hand die lichter en veel handzamer is dan de eerdere protheses. Ook wisten wetenschappers al eerder een patiënt die z’n onderarm verloren was bij een ongeluk, te laten ervaren wat zijn prothese ervaart.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.