Nieuws/ Eerste robot met hersens in zicht /reageer

door: Ewald Smits
over: geneeskunde, medisch, robotica
op: 27 juli 2009

Wetenschappers zullen binnen tien jaar een brein kunnen bouwen dat net zo werkt als de menselijke hersenen. Met zo’n brein zal bijvoorbeeld een robot echt menselijke trekken krijgen. Maar ook mensen kunnen er veel profijt van hebben, denkt professor Henry Markram, een leidende wetenschapper op het gebied van kunstmatige intelligentie. Hij zei dat tijdens een voordracht op TED.

Markram is directeur van het Blue Brain Project en heeft al gedeeltes van hersenen van een rat nagemaakt. Het Blue Brain project is gestart in 2005. Uitgangspunt van het project is het nabouwen van het zoogdierenbrein. De hoogleraar onderstreepte het belang van een kunstmatig brein voor het vinden van behandelingen van hersenziektes. Ongeveer twee miljard mensen wereldwijd lijden aan een vorm van hersenproblemen.

Makram is al vijftien jaar bezig met het in kaart brengen van de hersenen. De wetenschapper vergelijkt zijn werk met het in kaart brengen van een gedeelte van het regenwoud. “Hoeveel bomen zijn er, welke vorm hebben de bomen, hoeveel van elke boomsoort is er en waar staan ze’, aldus Makram.

Volgens Makram houdt het daar niet mee op, ze moeten ook zien te achterhalen hoe er wordt gecommuniceerd en hoe ze zich tot elkaar verhouden.

Reageren via Facebook

Reacties